Linkovi

Mumbaj: Indijske snage nastavljaju operacije protiv terorista – najmanje 140 osoba poginulo


Tokom trodnevne anti-terorističke operacije, pripadnici indijskih oružanih snaga i policije izvršili su nekoliko upada u dva hotela i sedište jedne jevrejske organizacije u centru Mumbaja kako bi spasili taoce koje su oteli teroristi. Prema najnovijim informacijama u napadima je izgubilo život najmanje 140 osoba, dok je više od 300 povredjeno. U petak je takodje saopšteno da su u jevrejskom centru „Habad“ pronadjena tela pet talaca.

Pripadnici indijskih specijalnih snaga u hotelu „Oberoj-Trajdent“ u Mumbaju navode da je oslobodjeno najmanje 93 taoca. Oslobođeni taoci su izgledali umorno i iscrpljeno, pošto su najmanje dve noći proveli bez sna dok su naoružani napadaći nasumično otvarali vatru i bacali ručne bombe u hodnicima i sobama ovog luksuznog hotela.

U drugom delu grada, pripadnici indijske mornarice i specijalnih snaga nastojali su da oslobede izraelske državljane koji su bili zatočeni u zgradi "Nariman", sedištu jevrejske organizacije „Habad“.

Tridesetosmogodišnji Ganeš Kargutkar, koji živi u istoj zgradi veruje da iza terorističkih napada stoje oružane grupe povezane sa Pakistanom, jer su napadači odlučni i dobro organizovani, kao da su obučavani za ovu terorističku akciju.

„Ljuti smo. Stvarno smo ogorčeni. Ako je Pakistan umešan, trebalo bi da krenemo na Pakistan i bombardujemo njihove kampove za obuku. Nema diplomatije, nema mirovnih razgovora.“

Mnogi su zabrinuti da bi eventualno ubistvo nekog od izraelskih talaca na indijskom tlu moglo poveća razmere napada. Veruje se da su izraelski komandosi na terenu i da pomažu indijskim bezbednosnim snagama da okončaju terorističku akciju.

Neki smatraju da je to jedan od razloga što se bezbednosna operacija odužila, kaže Radž Purohit, visoki funkcioner indijske opozicione stranke Bharatija Džanata.

„Oni su želeli da sačuvaju živote. Mogli su da ubiju napadače za pet minuta, ali želeli su da grupa specijalaca i pripadnika snaga bezbednosti po svaku cenu zaštiti živote talaca.“

U međuvremenu, indijski bezbednosni izvori su saopštili da su pronađena tela pet talaca u zgradi u kojoj je smeštena pomenuta jevrejska organizacija, ali nisu naveli podatke o njihovom identitetu. Izraelska vlada je ranije saopštila da se u centru „Habad“ nalazilo 10 talaca.

Medjutim, bitka se i dalje vodi u hotelu „Tadž Mahal“ odakle su se, u petak uveče po lokalnom vremenu, ponovo mogli čuti odjeci eksplozija i sporadična pucnjava. Saopšteno je da je u tom hotelu oslobodjeno ukupno najmanje 200 talaca, ali da je medju poginulima i nekoliko stranaca, dok je oko 20 povredjeno. Američki državni sekretarijat je saopštio da je u napadima terorista poginulo i dvoje američkih državlljana.

Jedan od pripadnika maskiranih indijskih specijalaca, zvanih „crne mačke“, kaže da je u hotelu video razbacana tela oko 50 ljudi.

„Tela su bila svuda razbacana. Sve je bilo krvavo. I da bismo sprečili dalje stradanje civila izuzetno pažljivo smo koristili oružje.“

On dodaje da je na drugom spratu hotela naišao na teroristu koji je pokušao da baci ručnu bombu na njega, i kaže da su napadači bili dobro naoružani i da su očigledno dobro poznavali hotel. U jednoj od soba u kojoj su se nalazili napadači pronađene su i kreditne kartice. Indijske bezbednosne snage nastavljaju operaciju sa ciljem da okončaju jedan od najtežih terorističkih napada u istoriji Indije, koji neki već nazivaju indijskim 11. septembrom.

XS
SM
MD
LG