Linkovi

Preko 100 žrtava u Bombaju, akcija indijskih komandosa i dalje traje


Indijski komandosi sprovode operacije u dva luksuzna hotela i jevrejskom centru u Bombaju, dok bezbednosne snage nastoje da spasu, za sada, nepoznati broj talaca i proteraju napadače koji još od juče terorišu grad.

Mnogi taoci danas su oslobođeni iz hotela „Tadž Mahal Palas“ i „Oberoj Trajdent“, dok komandosi pročešljavaju sprat za spratom. Pucnji iz vaternog oružja i eksplozije čuju se u hotelima, dok je požar izbio u „Oberoju“. Sa krova „Tadž Mahala“ još se puši dim pošto je vatra uzrokovala ozbiljnu štetu u tom istorijskom važnom hotelu.

Teško naoružani muškarci kasno sinoć su napali bar deset objekata širom Bombaja usmrtivši preko stotinu ljudi i ranivši oko 300. Indijski premijer Manmohan Sing danas je izjavio da počinioci veoma koordinisanih napada na indijski finansijski centar verovatno imaju bazu van zemlje. Ne pomenuvši nijednu konkretnu zemlju, on je rekao da će reći „susedima“ da upotreba njihove teritorije za pokretanje terorističkih napada neće biti tolerisana.

Napadači, naoružani automatskim puškama i granatama, izvršili su prepad na mesta popularna kod stranaca i poslovnih ljudi, uključujući hotele i železničku stanicu. Očevici navode da su naoružani teroristi tragali za američkim i britanskim građanima, dok su drugi napadači otvorili nasumičnu vatru. Lokalni mediji izveštavaju da je odgovornost za incidente preuzela prethodno nepoznata grupa poznata kao Dekan Mudžahedin, ali ta tvrdnja nije potvrđena. Termin Mudžahedin vezuje se za islamističke ekstremiste.

Svetski lideri oštro osudili napade

Bela kuća saopštila je da je odlazeći predsednik Džordž Buš u telefonskom razgovoru izrazio saučešće indijskom premijeru Manmohanu Singu i ponudio mu podršku Sjedinjenih Država.

U saopštenju tranzicionog tima novoizabranog predsednika Baraka Obame navodi se da su zvaničnici američkih obaveštajnih agencija i državni sekretar Kondoliza Rajs detaljno informisali Obamu o napadima. Obamina portparolka, Bruk Anderson, prethodno je kazala da Obama oštro osuđuje napade, ističući da Vašington mora da osnaži partnerstvo sa Indijom i drugim državama, kako bi se iskorenile i uništile terorističke mreže.

Pakistanski premijer Jusuf Reza Gilani, kako je saopštila pakistanska vlada, takođe je izrazio žaljenje zbog žrtava. Terorističke napade u indijskoj finansijskoj prestonici osudili su i Ujedinjene Nacije, Evropska Unija, kao i lideri zemalja širom sveta.

XS
SM
MD
LG