Linkovi

Savet bezbednosti UN podržao misiju EU na Kosovu


Savet bezbednosti UN izrazio je podršku rekonfiguraciji Misije svetske organizacije na Kosovu i razmeštanju policijsko-pravne misije Evropske unije. Misiju Euleks takođe su podržali Srbija i Kosovo.

U svom poslednjem izveštaju o prelaznoj misiji administracije Ujedinjenih nacija na Kosovu, poznatije kao UNMIK, generalni sekretar Ban Ki-Mun apelovao je da se ubrza proces rekonfiguracije misije i razmeštanja Euleksa. Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izrazio je podršku preporukama generalnog sekretara.

“Voleo bih da vidim da se ovaj izveštaj primeni i što snažnija bude jezička formulacija koju Savez bezbednosti bude koristio u podršci rada generalnog sekretara, koji uključuje predlog rekonfiguracije, kao i razmeštanje Euleksa u skladu sa rezolucijom 1244 i statusnom neutralnošću, koja je izražena u izveštaju generalnog sekretara – što snažnije bude to jezički formulisano, veće su šanse za implementaciju ovog važnog posla koji je pred nama”, rekao je Jeremić.

Ministar spoljnih poslova Kosova Skender Hiseni takođe je izrazio podršku svoje vlade Euleksu, istakavši da je razmeštanje misije EU “ključno” i da će svi građani Kosova od nje imati koristi.

“Misija Euleks će uživati punu podršku institucija i naroda Kosova, koji će sarađivati s njom”, istakao je Hiseni.

Njegova vlada međutim, odbaciju plan u šest tačaka generalnog sekratara koji se odnosi na pitanja policije, carine, pravosuđa, granica, transporta i infrastrukture i srpske baštine.

"Mi smo taj plan u celosti odbacili. Štaviše, jasno smo stavili do znanja da nećemo tolerisati, nećemo dozvoliti bilo kakvu akciju koja se kosi sa suverenitetom i teritorijalnim integritetom Republike Kosovo”, rekao je Hiseni.

Priština tvrdi da plan u šest tačaka dovodi do stvaranja dva paralelna lanca administracije u zemlji, a brine se i da bi Srbija na taj način stekla preveliki uticaj na unutrašnje pitanja Kosova.

Stejt Department: Snažna podrška Euleksu

Sjedinjene Države pozdravile su plan generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Ki Muna o rekonfiguraciji međunarodnog civilnog prisustva na Kosovu, naglasivši da se nezavisnost Kosova mora poštovati, a razmeštanje misije Euleks sprovoditi u koordinaciji sa kosovskim vlastima.

"Brzo razmeštanje Euleksa po celom Kosovu će u velikoj meri unaprediti bezbednost i stabilnost u celom regionu", navodi se u saopštenju Državnog sekretarijata. U saopštenju se dodaje da "Sjedinjene Države snažno podržavaju Euleks i da će učestvovati u toj misiji sa 80 policajaca, sudija i tužilaca". Istovremeno se ističe značaj punog poštovanja nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova. "U tom kontekstu, posebno primamo k znanju opredeljenje generalnog sekretara da se mere, predviđene u periodu tranzicije sa UNMIK-a na Euleks, primenjuju u neprekidnoj koordinaciji i uz konsultacije sa kosovskim vlastima", dodaje se u saopštenju.

Navodi se da su Sjedinjene Države sinoć na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija pozdravile "izveštaj generalnog sekretara Svetske organizacije o Kosovu i značajan napredak koji je ostvaren na Kosovu od proglašenja nezavisnosti u februaru". Sjedinjene Države su podržale "odluku generalnog sekretara da se uloga Ujedinjenih nacija prilagodi ovoj novoj, pozitivnoj stvarnosti", smanjenjem broja predstavnika UNMIK-a i prenošenjem nadležnosti u oblasti pravosuđa i policije na misiju Euleks, dodaje se u saopštenju. Državni sekretarijat je pozdravio podršku kosovskih vlasti "brzom i efikasnom razmeštanju Euleksa širom zemlje".

"Pozivamo sve relevantne aktere da deluju odgovorno i da bez odlaganja obezbede da Euleks preuzme svoju ulogu na Kosovu, što će omogućiti bezbednu budućnost svim ljudima i etničkim zajednicama na Kosovu", ističe se u saopštenju američkog Državnog sekretarijata.

XS
SM
MD
LG