Linkovi

Odloženo glasanje u Bagdadu, suniti i dalje traže referendum


Predsednik iračkog parlamenta Mahmud al-Mašhadani saopštio je da su poslanici odložili za sutra glasanje o dugoočekivanom bezbednosnom sporazumu sa Sjedinjenim Državama.

Očekivalo se da će parlament danas da usvoji sporazum na osnovu kojeg bi američke trupe mogle da ostanu u Iraku još tri godine, ali političke partije se i dalje spore oko pojedinih uslova, među kojima je i zahtev glavne sunitske partije da se dokument najpre iznese na nacionalni referendum. Državni sekretar Kondoliza Rajs je u Vašingtonu izjavila da bi sporazum stupio na snagu početkom iduće godine čak i ako parlament reši da ga iznese na referendum.

U međuvremenu, iračke vlasti su saopštile da su u tri bombaška napada u Bagdadu poginule dve osobe i da je najmanje 16 ranjeno. U najtežem incidentu, u eksploziji bombe na putu pored vozila u kojem su bili članovi bagdadskog pokrajinskog saveta, u centru prestonice, poginula su dva civila i 10 ih je ranjeno.

Istovremeno, Rusija je optužila pripadnike američkih snaga da su namerno naleteli na vozilo u kojem su bile ruske diplomate u Bagdadu. Rusko Ministarstvo inostranih poslova navodi da je troje diplomata povređeno.

XS
SM
MD
LG