Linkovi

Ban Ki-Mun dao instrukcije za veću operativnu ulogu Euleksa na Kosovu


Generalni sekretar UN Ban Ki-Mun izdao je instrukcije osoblju Ujedinjenih nacija da se pripremi za veću operativnu ulogu Euleksa na Kosovu. U danas objavljenom izveštaju, koji je prosledjen članicama Saveta bezbednosti, Ban je naveo da je Vlada Srbije prihvatila rezultate razgovora i postignute dogovore, i pozdravio tu odluku, dok kosovske vlasti i dalje odbacuju njegov plan od šest tačaka o rekonfiguraciji UNMIK-a.

Međutim, portparolka UN-a Mišel Montas izjavila je da je generalni sekretar zadovoljan što su kosovske vlasti pokazale spremnost da saradjuju sa misijom Euleksa. Ona je dodala da će Savet bezbednosti razmotriti Banov izveštaj u sredu popodne. U izveštaju se ističe da će Euleks "u potpunosti poštovati Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti i delovati pod nadležnošću i kroz okvir UN o statusnoj neutralnosti". U Prištini, kosovski premijer Hašim Tači ponovio je da odbacuje plan Ujedinjenih nacija, nazivajući ga neprihvatljivim i neprimenljivim.

Planom u šest tačaka stvorila bi se dva odvojena lanca komande. Na severnom, većinski srpskom delu Kosova, policiji, carini i sudovima bilo bi dozvoljeno da i dalje rade pod UNMIK-om, dok bi na ostatku Kosova te institucije odgovarale Euleksu. Kosovske vlasti strahuju da bi to dovelo do stvaranja dve paralelne administracije i prevelikog uticaja Srbije na unutrašnja pitanja Kosova.

XS
SM
MD
LG