Linkovi

Britanija izdvaja još 30 milijardi dolara za savladavanje krize


Britanski premijer Gordon Braun izjavio je da njegova vlada ima obavezu da preduzme sve što je potrebno, uključujući povećano zaduživanje, da bi savladala ekonomske krizu.

U obraćanju vodećem udruženju poslodavaca - Konfederaciji britanske industrije, Braun je rekao da bi propuštanje da se preduzme akcija u ovom trenutku značilo ne samo neuspeh ekonomske politike već i neuspeh liderstva. Konfederacija je prethodno objavila izveštaj prema kojem će recesija u Britaniji biti duža i dublja nego što se verovalo, predvidjajući da bi britanska ekonomija mogla da ima negativnu stopu rasta od 1,7 odsto iduće godine.

Posle Braunovog govora britanski sekretar za finansije Alister Darling objavio je novi vladin paket stimulativnih mera u vrednosti od 30 milijardi dolara, koji uključuje pomoć kućevlasnicima i poreske olakšice.

Nesuglasice Nemačke i Francuske

Za to vreme, francuski predsednik Nikola Sarkozi i nemačka kancelarka Angela Merkel izjavili su da njihgove vlade nastoje da pronadju najbolje načine za sučeljavanje sa ekonomskom krizom i prevazilaženje medjusobnih nesuglasica u tom pogledu.

Posle razgovora u Jelisejskoj palati Sarkozi je rekao da je potrebna brza akcija, ali da bi zemlje Evropske unije trebalo da usvoje pojedinačne mere koje bi bile koordinisane. Francuska, medjutim, vrši pritisak na Nemačku da pruži veču finansijsku pomoć merama na nivou unije, dok Berlin favorizuje akcije na nacionalnom planu. Obe vlade su nagovestile pomoć svojim autokompanijama, ali su evropski zvaničnici danas upozorili da zemlje unije ne bi trebalo da se takmiče sa Sjedinjenim Državama u subvencionisanju automobilske industrije.

Inače, prema dsanas objavljenom izveštaju, poslovno poverenje u Nemačkoj palo je na najniži nivo u poslednjih 15 godina.

XS
SM
MD
LG