Linkovi

Somalijski pirati ugrožavaju globalnu trgovinu


Nedavni porast piratskih napada i otmica duž obale Somalije pojačao je zabrinutost za bezbednost međunarodne trgovine i plovidbe. Proteklih nedelja somalijski pirati oteli su najmanje tri broda uključujući i saudijski supertanker koji je prevozio 100 miliona barela nafte. Za oslobadjanje tog broda i njegove posade pirati traže otkupninu od 25 miliona dolara.

Prema podacima Međunarodnog pomorskog biroa ove godine je napadnuto više do 90 brodova, a najmanje 36 je oteto. Najveći među njima je "Sirius Star" - saudijski supertanker koji je zajedno sa posadom otet u blizini kenijske obale 15. novembra. Priobalne vode Somalije i Kenije su među najprometnijim na svetu. Njima plove brodovi koji prevoze naftu i druge izvozne artikle na putu ka Sredozemlju ili u obrnutom smeru - ka glavnim azijskiim lukama. Najmanje dve brodarske kompanije već su promenile maršrute svojih plovila kako bi izbegle Adenski zaliv - i umesto toga ih poslale da obiđu afrički kontinent i Rt dobre nade. Džejms Filips, ekspert za Bliski istok u vašingtonskoj fondaciji "Heritidž" kaže:

"Mislim da će ovo povećati cenu pomorskog prevoza i špedicije, kao i cenu osiguranja, a sve to će u krajnjoj liniji da padne na potrošače".

Eksperti smatraju da su građanski nemiri i haotično stanje u Somaliji doveli do piraterije. Somalija, naime, nema funkcionalnu vladu već 17 godina. Ratni brodovi zemalja NATO-a i Evropske unije i Rusije već patroliraju vodama Somalije. Rodžer Midlton, analitičar u londonskom institute "Čatam haus", kaže da vojna intervencija nije dovoljna.

"Dugoročno rešenje mora da bude političko. Somaliji će biti potrebne vlada, policija i armija, kao i obalska straža, koje će moći da zavedu red u zemlji i sve dok to ne bude slučaj piratstvo će biti problem", ističe Midlton.

Zemlje duž ugroženih pomorskih putreva zabrinute su zbog gubitka trgovine. Suecki kanal je važan izbor prihoda za Egipat. Samo prošle godine kanal je doneo toj zemlji više od pet milijardi dolara prihoda. Sredinom novembra predstavnici Egipta i sedam arapskih zemalja duž Crvenog mora sastali su se u Kairu da razmotre problem piraterije, dok je Savet bezbednosti UN jednoglasno zaveo nove sankcije Somaliji.

XS
SM
MD
LG