Linkovi

Obama i Mekejn obećali saradnju u rešavanju ključnih izazova


Novoizabrani predsjednik Barak Obama sastao se danas sa senatorom Džonom Mekejnom, prvi put od predjsedničkih izbora 4. novembra. Obama i Mekejn, kako je prethodno najavljeno, razgovarali su o formiranju efikasnije vlade. U zajedničkom saopštenju izdatom nakon sastanka, Obama i Mekejn izrazili su nadu da će raditi zajedno na rješavanju ključnih izazova poput finansijske krize, stvaranja ekonomije zasnovane na novim energetskim izvorima i bezbjednosti Sjedinjenih Država.

Bivši rivali na predsjedničkim izborima razgovarali su iza zatvorenih vrata u Obaminom štabu za tranziciju u Čikagu. U zajedničkom saopštenju izdatom nakon sastanka navodi se da su dvojica zvaničnika imali produktivan razgovor o potrebi pokretanje nove ere reformi kada je potrebno okončati duboke stranačke podjele u Vašingtonu kako bi se obnovilo povjerenje u vladu, vratio prosperitet i otvorile mogućnosti za svaku američku porodicu.

U ovom odlučujućem trenutku u istoriji, vjerujemo da Amerikanci, bez obzira na to kojoj partiji pripadaju, žele i zahtijevaju od svojih lidera da sarađuju i promijene loše navike Vašingtona kako bi zemlja mogla da riješi zajedničke i hitne izazove našeg vremena, ističe se u saopštenju.

Uoči početka susreta, budući predsjednik je kratko kazao da će sa Mekejnom razgovarati o rješavanju izazova sa kojima se zemlja suočava.

"Razgovaraćemo o tome kako možemo da radimo zajedno na poboljšanju situacije u zemlji. Takođe ću zahvaliti senatoru Mekejnu na izvanrednoj službi zemlji".

Današnjem susretu prisustvovali su kongresmen Ram Emanuel, budući Obamin šef kabineta i republikanski senator Lindzi Grejem, Mekejnov bliski prijatelj. Sudeći po najnovijim potezima, novoizabrani predsjednik odlučio je da slijedi primjer Abrahama Linkolna, još jednog predsjednika iz Ilinoisa koji je, nakon što je preuzeo položaj, sarađivao sa bivšim političkim rivalima.

"Provodim mnogo vremena čitajući o Linkolnu. U njegovom pristupu formiranju vlade postoji dosta mudrosti i skromnosti, čak i prije nego što je postao predsjednik i mislim da mi to dosta pomaže", rekao je Obama tokom gostovanja u emisiji "60 minuta" TV mreže CBS, dodajući da smatra da je "Linkoln bio mudar čovjek".

Obama i Mekejn danas međutim nisu razgovarali o mogućem učešću senatora iz Arizone u novoj vladi. Novoizabrani predsjednik međutim, ozbiljno razmatra imenovanje još jednog bivšeg rivala - Hilari Klinton, za državnog sekretara, što podržavaju i pojedini republikanci.

"Mislim da ona ima iskustvo i temperament za taj položaj i mislim da bi bila dobro prihvaćena širom svijeta", smatra senator iz Arizone Džon Kajl.

Moguća prepreka imenovanju senatorke Klinton mogla bi da bude povezanost njenog supruga, Bila Klintona, sa međunarodnim kompanijama, kao i još nepoznati izvori finansiranja njegovih dobrotvornih fondacija.

XS
SM
MD
LG