Linkovi

Rajan Grim: Ekonomska kriza - prioritet Obamine administracije


Saradnik lista “The Politico” Rajan Grim, za Glas Amerike, razmatra moguće domaće i spoljnopolitičke prioritete buduće administracije novoizabranog predsednika Baraka Obame.

Rajan Grim: “Obama je rekao da ništa neće moći da uradi pre nego što reši glavni problem – sadašnju ekonomsku krizu. Pre ove krize njegovi prioriteti su bili energija, zdravsto, berza. Međutim, on je uočio da se ni jedno od tih pitanja ne može rešiti ako se ne stabilizuje ekonomska situacija. To će znači biti njegov primarni zadatak, uz saradnju sa zemljama na globalnom nivou. Drugi prioritet će biti uvođenje alternativne energije – energije vetra, solarne energije itd, da bi se za deset godina Sjedinjene Države oslobodile zavisnosti od venecuelanske i bliskoistočne nafte. Treći prioritet će biti zdravstvo, a četvrti reforma prosvetnog sistema.”

Glas Amerike: Na spoljnopolitičkom planu, koji će problemi imati prioritet?

Rajan Grim: “Prva stvar koju će novoizabrani predsednik Obama želeti da učini, jeste da zatvori vojni zatvor u Zalivu Gvantanamo, što je obećao još pre godinu dana. On smatra da to može da učini bez znatnijih posledica i uz minimalni rizik. Recimo, ako bi prebrzo povukao američke snage iz Iraka i ako bi zbog toga izbio haos u toj zemlji, to bi bio problem za Obaminu administraciju, ali to neće biti slučaj sa zatvaranjem vojnog zatvora u Gvantanamu. Drugo, prvih dana svoje administracije, Obama će narediti generalima da započnu povlačenje trupa iz Iraka, koje je on obećao. Iračani, međutim, traže vremenski rok za povlačenje, kao i ograničavanje broja vojnika. Naravno, Obama želi da se Sjedinjene Države povuku što pre, ali na odgovoran i konstruktivan način. Treći problem je Avganistan, gde Obama prihvata ideju o saradnji sa nekim elementima Talibana i širenju vladajuće koalicije - pridobijanjem umerenijih elemenata Talibana i izolovanjem ekstremista.”

Glas Amerike: Kakav stav Obamine administracije očekujete prema Evropskoj uniji, Rusiji i Balkanu?

Rajan Grim: “Odnosi sa Evropskom unijom će biti na nivou saradnje bez presedana, ne samo zato što on dolazi iz američkog političkog okruženja koje veruje u multilateralni angažman, nego i zbog ekonomske krize koja je poprimila globalni karakter. U pogledu Rusije, Obama je rekao da će stacionirati raketni sistem u istočnoj Evropi samo ako je on tehnološki operativan, što do sada nije potvrđeno. To znači da on zvanično neće učiniti ustupak Rusiji, već će to objasniti činjenicom da te rakete nisu operativne, pa ih onda ne treba ni stacionirati. Ako to bude slučaj, Obama će moći da kaže Rusima da sada oni treba da uzvrate i pomognu, recimo u Iranu. U pogledu Balkana, to područje će imati sekundranu važnost, pošto prvo treba rešiti ekonomsku krizu, zatim američko-ruske odnose, zatim pitanja Avganistana, Iraka i Irana, a tek tada će moći - ako to bude potrebno - da se usredsredi na Balkan, prepuštajući ga u međuvremenu Evropi. Ako bi izbio nekakav haos u regionu, Vašington bi se verovatno ponovo angažovao - ali nerado.”

XS
SM
MD
LG