Linkovi

Dančenko: Rusija očekuje bolje odnose s Obaminom administracijom


O aktuelnim problemima i izgledima za buduće odnose SAD i Rusije za Glas Amerike govori saradnik Instituta Bruking Igor Dančenko.

Dančenko: “Glavni problemi u odnosima izmedju Rusije i SAD su protivraketni odbrambeni sistem, koji Vašington namerava da razmesti u Poljskoj i Češkoj republici, zatim članstvo Rusije u Svetskoj trgovinskoj ogranizaciji, tj. ukidanje amandmana Džekson-Venik, kako bi se omogućila normalizacija trgovinskih odnosa dve zemlje, a na širem medjunarodnom planu imamo i sporna pitanja kao što su izgledi za mir na Bliskom istoku, nuklearne ambicije Irana, saradnja u domenu borbe protiv terorizma, prvenstveno u Iraku, Avganistanu, Siriji i drugde, a tu je i pitanje Kosova. Tokom proteklih nekoliko godina uprkos nastojanjima predsednika Buša i Putina dve zemlje su u ćorsokaku u vezi sa većinom tih spornih pitanja”.

Glas Amerike: Kakav razvoj dogadjaja očekujete u odnosima dve zemlje nakon inauguracije novog američkog predsednika Baraka Obame?

Dančenko: “U Rusiji postoje pozitivna očekivanja u vezi sa budućim odnosima Moskve i Vašingtona. Većina ruskih političara izražava nadu da će se odnosi unaprediti dolaskom nove američke administracije. Pre svega, Rusija očekuje da se reši pitanje stacioniranja raketnog sistema u istočnoj Evropi, kao i druga pitanja, kao što su nerešeni teritorijalni sporovi u bivšim sovjetskim republikama”.

Glas Amerike: Kakva bi mogla da bude buduća uloga SAD, Evropske unije i Rusije u rešavanju nekih od tih problema, uključujući Kosovo?

Dančenko: “Evropljani su optimisti i očekuju da će dolaskom Obamine administracije doći do značajnih promena u odnosima Moskve sa Vašingtonom i Briselom. Što se tiče Kosova, ono trenutno nije u centru pažnje. Medjutim, način da se uspešno reši pitanje Kosova jeste možda da se ono razmotri paralelno sa drugim važnim pitanjima u trouglu SAD, Evropske unije i Rusije, uz poštovanje međusobnih interesa i međunarodnog prava. Kao što znate, Rusija je priznala nezavisnost Južne Osetije i Abhazije, i ta odluka je nepovratna. Uprkos čvrstom stavu u tom pogledu, Rusija je spremna da saradjuje po nizu drugih pitanja, kao što je Nagorno-Karabah, koji je predmet spora izmedju Jermenije i Azerbejdžana, zatim slučaj Trans-Dnjestrije u Moldaviji itd. Ako ova pitanja budu rešavana na miroljubiv način, uz poštovanje interesa svih strana, to bi moglo da nas dovede do pragmatičnijeg pristupa kosovskom pitanju. Ključni problemi za Rusiju u pogledu Kosova su - sama nezavisnost, položaj srpske manjine i očuvanje njene kulturne baštine. U sklopu rešavanja statusa Kosova, Priština bi morala da se fokusira na pitanje povratka srpskih izbeglica i eventualnu autonomiju srpskih enklava, što bi moglo da dovede do podele pokrajine, ili nekog vida konfederacije, ili zajedničke jurisdikcije mada takve opcije nisu do sada šire razmatrane”.

XS
SM
MD
LG