Linkovi

Predsednik Buš i njegov naslednik Barak Obama razgovarali u Beloj kući


Novoizabrani i aktuelni predsjednik Sjedinjenih Država Barak Obama i Džordž Buš sastali su se danas u Bijeloj Kući, prvi put nakon izbora 4. novembra. Reč je o simboličnom trenutku u okviru istorijske predaje vlasti prvom afroameričkom predsjedniku Sjedinjenih Država.

Odlazeći predsjednik i prva dama Sjedinjenih Država dočekali su budućeg predsjednika i njegovu suprugu uz osmjehe i rukovanje, dok Obamini savjetnici ispituju mogućnost poništavanja pojedinih Bušovih izvršnih odredbi nakon inauguracije 20. januara.

Dva lidera su se zatim odmah uputila u Ovalni kabinet, gdje su, kako je prethodno najavljeno, razgovarala o globalnoj finansijskoj krizi, ratovima u Iraku i Avganistanu i drugim izazovima s kojima će se novi predsjednik suočiti. Riječ je o prvom susretu Baraka Obame i Džordža Buša nakon ubjedljive pobjede demokratskog kandidata, koji je tokom predizborne kampanje često napadao, kako je isticao, neuspjelu politiku aktuelnog predsjednika. Tokom današnjeg susreta međutim nije bilo vidljivih znakova tenzija. Obama i Buš su srdačno razgovarali dok su šetali kroz kolonade Bijele Kuće, da bi se zatim nakratko zaustavili i mahnuli novinarima, prije nego što su se zaputili prema Ovalnom kabinetu.

Portparolka bele kuće Dejna Perino izjavila je da je svima jasno da je ulog veliki, primetivši da se transfer vlasti odigrava u vreme velike ekonomske krize, i - prvi put u poslednje četiri decenije - dok je zemlja u ratu.

"Rekla bih da su i predsednik i njegov naslednik uspostavili ton saradnje, u duhu partnerstva, da bi moglo da se krene napred", rekla je Perino i dodala: "Naravno da postoje razlike u njihovoj politici, ali obojica vole svoju zemlju podjednako i tu ljubav će staviti na prvo mesto, a onda će zajedno raditi da bi osigurali da imaju sve što je neophodno da pokrenu zemlju na put napretka".

Buduća prva dama Mišel Obama, u međuvremenu je, u pratnji aktuelne prve dame Lore Buš, obišla svoj - uskoro - novi dom. Šefica osoblja Prve dame Anita Mekbrajd rekla je da gospođa Buš shvata da je selidba u jednu od najpoznatijih kuća na svetu takođe velika tranzicija i za porodicu Obama.

"Bez obzira koliko puta dođete u Belu kuću, uvek vas iznova fascinira njena lepota i istorijska priroda, koju osetite odmah pošto krenete koracima svih onih koji su tu korčili pre vas", rekla je Mekbrajd.

Novoizabrani predsjednik tradicionalno posjećuje Bijelu kuću nekoliko nedjelja nakon izbora. Današnji susret je međutim organizovan vrlo brzo, što i ne čudi imajući u vidu trenutnu ekonomsku krizu i činjenicu da će ovo biti prva predaja vlasti u ratnom periodu u posljednje četiri decenije.


XS
SM
MD
LG