Linkovi

Ruska podmornica vraćena u luku posle nesreće u kojoj je stradalo 20 ljudi


Ruska mornarica saopštila je da se nuklearna podmornica na kojoj je, zbog kvara sistema za zaštitu od požara poginulo 20 članova posade i civilnih inženjera u Japanskom moru, vratila u luku na sopstveni pogon. U incidentu je povredjeno još najmanje 20 ljudi.

Portparol mornarice, kapetan Igor Dagalo, izjavio je da je podmornica usidrena kod pomorske baze Boljšoj Kamen, blizu Vladivostoka, i da je njen nuklearni reaktor neoštećen, a nivo radijacije normalan. Nesreću je izazazvalo aktiviranje protivpožarnog sistema, kada je ispušten freon, gas koji suzbija širenje vatre tako što neutrališe kiseonik, zbog čega su se žrtve tragedije ugušile. Većina žrtava su civilni inženjeri, koji su nadgledali rad podmornice za vreme pomorske vežbe.

Ruski mediji prenose da je reč o novoj podmornici po imenu "Nerpa", koja je počela da se testira na moru prošlog meseca, posle dugih odlaganja u izgradnji, izazvanih nedostatkom finansijskih sredstava. U pitanju je najteža pomorska nesreća u Rusiji posle potonuća nuklearne podmornice Kursk u Barencovom moru, u avgustu 2000. godine, kada je stradalo svih 118 članova posade.

XS
SM
MD
LG