Linkovi

Buduća prva dama SAD Mišel Obama želi da bude uzor


Za nešto više od dva meseca, 20. januara, Mišel Obama postaće prva prva dama SAD, afro-američkog porekla. Biće to poslednja u seriji barijera koje je u svom životu srušila 44-godišnja supruga budućeg američkog predsednika.

Porodica Obama sa ćerkama Malijom i Sašom, preseliće se u najprestižniju kuću u Americi - Belu Kuću. To neće biti prvi pionirski put koji prevaljuje Mišel Obama. Kao dete u Čikagu, ona i njena porodica preselili su se u kraj, koji su tada naseljavali samo belci.

Lisa Mandi, koja je napisala biografiju buduće prve dame, kaže da njena crna porodica tada nije naišla na dobrodošlicu.

"Jedno od njenih prvih iskustava u mladosti bile su veće ekonomske mogućnosti za porodicu, bolje susedstvo, lepša kuća, ali isto tako i suočavanje sa činjenicom da se bele porodice preseljavaju dalje, iako su pripadali istom staležu".

Kasnije, Mišel je bila jedna od prvih afroameričkih studenata prestižnog Univerziteta u Prinstonu. Odatle je otišla na Harvard i zatim u jednu od najboljih advokatskih kancelarija u Čikagu, gde je i upoznala svog budućeg supruga. Mišel Obama je bila svesna da će ona i njena porodica postati uzor.

"Nekakav simbol koji će služiti za ugled mnogim dečacima i devojčicama, posebno obojenoj deci, koja sebe nikada nisu videla na pravi način", kaže Mišel Obama.

Lisa Mandi smatra da bi porodica Obama mogla da pomogne u rušenju rasnih stereotipa.

"U pogledu američkih uvreženih mišljenja i predstava i stereotipa koje ljudi imaju o Afroamerikancima, mislim da će se svima, kada ih vide, povećati osećaj za mogućnosti i nadam se ukinuti stereotipe".

Mišel Obama je tokom kampanje pretrpela kritike posle izjave o uspehu svog supruga.

"Prvi put se otkako sam odrasla ponosim svojom zemljom", rekla je jednom prilikom.

Pošto je bila kritikovana da nije patriota, ona je razjasnila svoju izjavu, ali je postala manje primetna u kampanji. Lisa Mandi kaže da prva dama neće imati direktan uticaj u Obaminoj administraciji. Ipak, ona se zalaže za radničke porodice, posebno za vojne i moći će da im se posveti.

Bliska prijateljica Andjela Ekri kaže da je istinska strast Mišel Obame odgajanje njenih kćeri.

"Ona sebe definiše po onome što joj je najvažnije i mislim da je u ovoj fazi njenog života to odgajanje devojčica, da bi bile spokojne, bezbedne i srećne".

Bez obzira što je imala sopstvenu karijeru, izgleda da će Mišel Obama preuzeti tradicionalnu uloge supruge i majke.

XS
SM
MD
LG