Linkovi

King: Vašington bi trebalo da skrene s kursa konfrontacije sa Rusijom


Šta može da se očekuje od administracije Baraka Obame u pogledu unutrašnje i spoljne politike, ukjučujući Balkan i Srbiju? Kolega Branko Mikašinović razgovarao je o tome sa voditeljem televizijske emisije "Hronika Bele kuće", Luelinom Kingom.

King: Na unutrašnjem planu imate dva primarna i prioritetna zadatka: prvo, Obama mora da smanji ogromna očekivanja u pogledu brojnih problema sa kojima je zemlja suočena. Drugi zadatak se odnosi na rešavanje ekonomskih problema, pri čemu će morati iskreno da iznese pred američku javnost težinu situcije i dubinu problema. Odmah su potrebni paket ekonomskih stimulusa, oštrija kontrola Vol strita i pomoć automobilskoj industriji, dok će zdravstvo, energetika i trgovina zauzeti sekundarno mesto. U pogledu spoljne politike, Vašington bi trebalo da skrene s kursa konfrontacije sa Rusijom, a pitanje Bliskog istoka ostaje i prioritetan i permanentan problem. Kolika će pažnja da se posveti određenom regionu, zavisiće i od toga ko bude postavljen za državnog sekretara i sekretara za odbranu. Ako Obama regrutuje veliki broj ljudi iz Klintonove administracije, sporna pitanja koja su bila aktuelna u Klintonovo vreme će se vratiti, a među njima i Balkan. Ako spoljnopolitički tim bude nov i svež, jasno je da će administracija odmah morati da se suoči sa sve lošijim odnosima sa Rusijom. Ako se poznata imena, kao što je, recimo, Holbruk, pojave na listi njegovih savetnika ili funkcionera, možda će predsednik dobiti bolje savete nego što bi ih dobio od Bušovih savetnika, ali Holbrukov čvrst stav prema Balkanu, pa i Rusiji, biće kurs konfrontacije, a ne nove politike, a mislim da je Obama spreman da u tom pogledu okrene novu stranu.

Glas Amerike: Kako će novi Stejt dipartment da se postavi prema nekim od aktuelnih spoljnopolitičkih pitanja, uključujući Balkan, posebno u svetlu mogućeg uticaja potpredsednika Džozefa Bajdena?

King:
Bajden nije agresivan ili nametljiv i biće deo demokratskog tima. Njegova slabost je to što voli previše da govori, pa kaže i nešto što ne bi trebalo, ali on će se sigurno pridržavati tradicionalne uloge i funkcije potpredsednika. Situacija sa potpredsednikom Dikom Čenijem je bila jedinstvena i njegov uticaj preveliki. Prema tome, ako novi spoljnopolitički tim stupi na scenu bez dosadašnjih predrasuda i dilema, mislim da će Balkan ostati po strani. Ali ako na scenu dođe veći broj Klintonovih ljudi, Balkan će na spoljnopolitičkom spisku ponovo zauzeti jedno od vodećih mesta, umesto drugih gorućih problema kao što su Irak, Avganistan, Iran i sve lošiji odnosi sa Sirijom. Treba u svakom slučaju pronaći rešenje koje bi zadovoljilo sve strane.

XS
SM
MD
LG