Linkovi

Ekonomska kriza prioritet novoizabranog američkog predsednika Baraka Obame


Novoizabrani američki predsednik, Barak Obama izjavio je da će se odmah po preuzimanju položaja u Beloj kući pozabaviti ekonomskom krizom. Na prvoj konferenciji za novinare od kako je pobedio na izborima, Obama je rekao da će preuzeti neophodne korake da ublaži kreditnu krizu, pomogne porodicama radnika i obnovi rast privrede.

Obama je konferenciju došao u pratnji svog ekonomskog tima i kongresmena Rama Emanuela, koji će biti šef osoblja Bele kuće.

Odgovarajući na pitanje novinara novoizabrani predsednik je rekao kako želi da paket ekonomskih stimulativnih mera bude odobren što je pre moguće. Takođe je rekao da će razmotriti čestitku koju mu je poslao iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad i da će adekvatno odgovoriti. On je dodao da je neprihvatljivo da Iran razvija nuklarno oružje i podržava terorističke organizacije i da to mora prestati.

Novoizabrani predsednik je izjavio da u ponedeljak treba da se u Beloj kući sastane sa predsednikom Bušom, dodajući da će razgovor voditi u "dvostranačkom duhu". Obama je naglasio da takođe postoji razumevanje predsednika i svih članova Kongresa da je ekonomija u lošem stanju i da je Amerikancima potrebna pomoć.

Isto tako je istakao da je razgovarao sa svim bivšim američkim predsednicima koji su još živi, odnosno Džimijem Karterom, Džordžom Bušom starijim i Bilom Klintonom i da su mu svi ljubazno ponudili pomoć.

XS
SM
MD
LG