Linkovi

Stopa nezaposlenosti u oktobru nije bila viša u poslednjih 14 godina


U današnjem izveštaju Sekretarijata za rad navodi se da je stopa nezaposlenosti porasla za blizu pola procenta na šest ipo posto, dok je ekonomija za mesec dana izgubila 240 hiljada radnih mesta. Ukupan broj nezaposlenih Amerikanaca porastao je na preko deset miliona.

U razgovorima za medije ekonomisti kažu da je američko tržište radnih mesta u lošem stanju i da bi to moglo da se pogorša. Gubitak radnih mesta posebno je teško pogodio proizvodni, gradjevinski i finansijski sektor.

Razočaravajući podaci usledili su nakon jučerašjeg izveštaja Medjunarodnog monetarnog fonda da će se rast globalne ekonomije u 2009. godini znatno usporiti na nešto preko dva posto.

Juče su Engleska banka i Evropska centralna banka, slično nizu drugih banaka, smanjile interesne stope. Taj potez ima za cilj olakšanje biznisima da pozajmljuju sredstva potrebna za proširivanje operacija i upošljavanje novih službenika.

Ključni azijski berzanski indeksi zabeležili su mešovite vrednosti pri zatvaranju berzi, dok su vrednosti evropskih indeksa bile mešovite sredinom dana. Vrednosti vodećih indeksa na američkoj berzi zabeležile su rast jutros nakon otvaranja berze.

XS
SM
MD
LG