Linkovi

Ram Emanuel - Obamin šef osoblja Bele kuće


Novoizbrani američki predsednik Barak Obama će, prema očekivanjima, vrlo brzo objaviti ime svog kandidata za sekretara za trgovinu, deset nedelja pre preuzimanja položaja, s kojim će naslediti i najgoru ekonomsku krizu od Velike depresije.

Novoizabrani američki predsednik će se danas sastati sa funkcionerima Centralne obaveštajne agencije, koji će ga upoznati sa tajnim obaveštajnim podacima. Pomoćnici novog predsednika saopštavaju da on sutra planira da se sastane sa svojim ekonomskim timom i održi prvu konferenciju za novinare od kako je pobedio na izborima.

Obama je za šefa osoblja u Beloj kući izabrao Rama Emanuela, koji je prihvatio ponudjeni položaj. Emanuel je kongresmen iz Ilinoisa, koji je radio u administraciji predsednika Bila Klintona.

Sa svoje strane, odlazeći predsednik Džordž Buš se obratio službenicima u Beloj kući, rekavši im da će se naredne nedelje sastati sa Barakom Obamom. On im se zahvalio na dosadašnjem radu i apelovao na njih da učine sve što mogu da primopredaja vlasti prođe bezbolno.

Izvori bliski Obaminom tranzicionom timu kažu da on ubrzano radi na sastavljanju novog kabineta. Isti izvori navode da su na listi za sekretara za finansije četiri osobe: Timoti Geitner, predsednik Banke federalnih rezervi u Njujorku, Lorens Samers, sekretar za finansije u administraciji predsednika Bila Klintona, Pol Volker, bivši predsednik Uprave federalnih rezervi i guverner Nju Džersija, Džon Korzajn, bivši izvršni direktor velike američke finansijske institucije Goldman Saks.

XS
SM
MD
LG