Linkovi

Vaclav Klaus obećao pomoć Češke Srbiji na putu ka EU


Prilikom zvanične posete Beogradu, predsednik Češke Vaclav Klaus podržao je evropska stremljenja Srbije i obećao pomoć svoje zemlje na putu evropskih integracija.

Predsednici Srbije i Češke Boris Tadić i Vaclav Klaus izrazili su nadu da će biti moguće da Srbije postane kandidat za članstvo u Evropskoj uniji u prvoj polovini naredne godine, tokom šestomesečnog češkog predsedavanja. Predsednik Tadić izrazio je uverenje da Srbija može postati kandidat za članstvo u Evropskoj uniji iduće godine kada Češka preuzima predsedavanje Unijom. Predsednik Klaus je istakao da Srbija mora biti spremna na to da će dugo kucati na vrata Evropske unije i najavio da će Češka učiniti sve što je u njenoj moći kako bi se put Srbije ka članstvu u EU maksimalno skratio.

Dvojica predsednika konstatovala su da je jedina stvar koja opterećuje tradicionalno dobre odnose dve države činjenica da je Vlada Češke priznala nezavisnost Kosova, a predsednik Tadić ponovio je da Srbija nikada neće odustati od očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta na Kosovu, ali i da neće odustati od namere da postane članica EU.

Predsednik Češke je i u razgovoru sa srpskim premijerom Mirkom Cvetkovićem istakao spremnost njegove zemlje da, kada preuzme predsedavanje EU 1. januara 2009. godine, pomogne Srbiji u priključenju Uniji.

Predsednik Klaus razgovarao je i sa predsednicom Parlamenta Slavicom Đukić Dejanović i tom prilikom izjavio da je njegova zemlja dugo kucala na vrata EU i da ne želi da se ona zatvore za druge evropske zemlje, jer Unija treba sve da objedini.

XS
SM
MD
LG