Linkovi

Hjuman Rajts Voč kritikuje Srbiju zbog nesprečavanja napada na Albance


Vlasti u Srbiji nisu zaštitile manjinske Albance od napada posle kosovskog proglašenja nezavisnosti u februaru 2008. godine, ocenjuje se u najnovijem izveštaju medjunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava – Hjuman Rajts Voč.

U dokumentu nazvanom “Taoci tenzije – zastrašivanje i uznemiravanje etničkih Albanaca u Srbiji posle proglašenja nezavisnosti Kosova” navodi se da policija nije preduzela mere da spreči talas nasilja protiv Albanaca, dok su im Srbi razbijali prozore, ispisivali grafite sa porukama mržnje na zidovima i pokušavali da zapale njihove kuće. Kako se navodi, Albanci su prijavili više od 200 incidenata nasilja i zastrašivanja u februaru i martu, posebno u Vojvodini. Ti slučajevi su dokumentovani na 74 stranice izveštaja. Hjuman Rajts Voč ističe da “pasivna” policija nije krivično gonila počinioce prestupa, čak i kada su sami policajci bili očevici zločina.

HRV ocenjuje da reakcija srpske vlade nije bila odgovarajuća. "Srbija mora da pokaže da je ozbiljno rešena da zaustavi te napade. Ona mora sudski goniti napadače i mora brže delovati kad su tenzije u porastu", rekla je istražiteljka za Balkan u HRV-u Vanda Troščinska van Genderen

Srpski tretman nacionalnih manjina mogao bi da bude kritikovan u godišnjem izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije u ispunjavanju standarda EU, koji će biti objavljen 5. novembra. Organizacija Hjuman Rajts Voč pozvala je Beograd da pokaže da neće tolerisati nasilje, a Evropsku unije da izvrši pritisak na Srbiju kako bi počinioci bili kažnjeni.

Kompletan izveštaj možete pročitati na Internet stranici http://hrw.org/reports/2008/serbia1108/


XS
SM
MD
LG