Linkovi

Manje od 24 sata pre glasanja Obama i dalje ima prednost u odnosu na Mekejna


Demokratski predsednički kandidat Barak Obama ima prednost u odnosu na republikanca Džona Mekejna, dok obojica putuju kroz ključne države tokom poslednjeg dana kampanje pred sutrašnje izbore.

Prosek najnovijih anketa, koji je sastavila organizacija RealClearPolitics.com, ukazuje da je Obama ispred senatora Mekejna za oko sedam odsto. Pomenutu veb sajt predviđa da bi Obama mogao da obezbedi dovoljno elektorskih glasova da osvoji pobedu na predsedničkim izborima, što bi značilo da će on biti prvi Afroamerikanac na najvišem položaju u Beloj kući. U američkom sistemu, svaka država ima izvesni broj elektorskih glasova u zavisnosti od broja stanovnika i predstavnika u Kongresu. Pobednički kandidat mora da dobije bar 270 od ukupno 538 glasova elektora.

Senator Mekejn danas ima veoma intenzivan program i predviđeno je da poseti sedam država. Senator iz Arizone počeo je dan na Floridi i okončaće ga skupom u ponoć u svom domu u Arizoni. Mekejn generalno pokušava da odbrani tradicionalno republikanske države u kojima je Obama stakao znatnu podršku. Senator iz Ilinoja, posetiće danas tri ključne države, Virdžiniju, Severnu Karolinu i Floridu. Na izborima 2000. i 2004. godine Džordž Buš je pobedio u sve tri pomenute države.

XS
SM
MD
LG