Linkovi

Predsedničkim kandidatima ističe vreme za vođenje kampanje


U završnici američke predsedničke trke, kandidati Republikanske i Demokratske stranke Džon Mekejn i Barak Obama vode gotovo 24-časovnu kampanju, koncentrišući se na nekoliko ključnih država. Među njima su Pensilvanija i Ohajo, dve susedne države koje bi mogle da imaju veliki uticaj na ishod izbora.

Barak Obama vodi u Pensilvaniji, koja donosi veliki broj elektorskih glasova, ali je trka sve neizvesnija. Zbog toga Džon Mekejn pokušava da u poslednjem trenutku ubedi neopredeljene birače u toj državi da mu povere svoj glas, a u isto vreme nastoji da motiviše svoju, republikansku bazu. Na mitingu u predgradju Filadelfije, Mekejn je predvideo da će odneti pobedu:

"U Pensilvaniji zaostajemo za nekoliko poena. Analitičari su nas otpisali, baš kao što su to radili i ranije. Ali prijatelji moji – Mek se vratio!"

U isto vreme, Mekejnov potpredsednički kandidat, guvernerka Aljaske Sara Pejlin, govorila je na skupovima u Ohaju, gde je, prema anketama, trka doslovno izjednačena. Nijedan Republikanac nikada nije osvojio Belu kuću bez pobede u Ohaju, a ta država je na proteklih 11 predsedničkih izbora glasala za kandidata, koji je iz trke izašao kao pobednik. Medjutim, Pejlinova nije jedina koja je govorila u Ohaju. Barak Obama se pojavio na više skupova u toj državi, ističući njen značaj za izbore.

"Posle kampanje od 21 meseca, koja nas je odvela od brdovite obale Mejna do sunčane Kalifornije, nalazimo se na dva dana od promene Amerike! Ta promena će početi baš ovde, u velikoj državi Ohajo", poručio je Obama.

Nešto ranije, zvaničnici dva izborna štaba diskutovali su u političkim televizijskim emisijama o svojim strategijama za poslednje trenutke trke. U programu televizije Foks, menadžer Mekejnove kampanje Rik Dejvis predvideo je veliki preokret. On je rekao da će, iako mu mnogi ne daju šansu, Mekejn ponovo preokrenuti situaciju u Ohaju, Floridi i Virdžiniji, ključnim državama koje su 2004. glasale za Džordža Buša, ali bi ove godine mogle da glasaju za demokratu.

"Mekejna su mnogi otpisali i ranije, pa je pobedjivao u takvim državama, i mi upravo pobedjujemo u njima", naveo je Dejvis.

Gostujući u istom programu, menadžer Obamine kampanje Dejvid Plauf rekao je da je optimista, ali da ne smatra da je trka završena. Prema njegovim rečima, za demokrate je sada najvažniji odziv birača.

"Jasno je da nam je potreban veliki odziv u utorak. Još postoje neopredeljeni birači, tako da ćemo u ovih poslednjih 48 sati nastaviti da pričamo o ekonomiji, planovima Baraka Obame za srednju klasu, i nastojimo da podstaknemo sve svoje pristalice do poslednje, da izadju na birališta kako bismo u utorak imali istorijski odziv glasača", kaže Plauf.

Oba izborna štaba pokrenula su velike operacije motivisanja gradjana, koristeći telefonske pozive, brošure i volontere kako bi podstakli pristalice da izadju na birališta i podrže njihove kandidate.

XS
SM
MD
LG