Linkovi

Majer: Bez obzira ko bude predsednik neće biti promene u politici prema Balkanu


Američka predizborna kampanja ušla je u završnu fazu. O toj temi i o mogućoj politici nove američke adminstracije prema Balkanu i Srbiji za “Glas Amerike” govori profesor političkih nauka na američkom Nacionalnom univerzitetu za odbranu i stručnjak za Balkan, Stiven Majer.

Majer: "Ovo su jedinstveni predsednički izbori, koji se odvijaju na različitim frontovima. Imamo republikanskog kandidata, koji pokušava da se istovremeno ogradi i od republikanskog predsednika i od demokrate Baraka Obame, prvog ozbiljnog afro-američkog predsedničkog kandidata. Lično ne verujem anketama javnog mnjenja, koje uglavnom daju prednost Obami i mislim da će ovo biti veoma tesna trka. Što se tiče spoljne politike nove administracije prema Balkanu, mislim da - bez obzira ko pobedi - neće biti većih promena u politici prema Srbiji i regionu, niti će ta pitanja biti visoko na listi prioriteta. Prioriteti će biti Irak, Avganistan, Pakistan, Iran, itd.. Ako bi došlo do nekih nepredvidjenih situacija, recimo, na Kosovu ili u Bosni, mislim da će nova administracija izbegavati da se ponovo angažuje u tom regionu i prepustiti ta pitanja EU. To posebno važi za situaciju u Bosni, gde se u poslednje vreme dovodi u pitanje federalno i dejtonsko uredjenje te države".

Glas Amerike: U kontekstu planova velikih sila, da li predvidjate bilo kakvu promenu politike na Balkanu?

Majer: "U svetlu novonastalog antagonizma izmedju SAD i Rusije, koji narvno nije dosegao srazmere hladnog rata, mislim da će pitanja Srbije, Kosova i Bosne možda postati predmet novog interesovanja, ali samo u kontekstu neke veće igre velikih sila. To manje zemlje moraju da imaju na umu. Dakle, regionalna pitanja će se rešavati više u svetlu odnosa i interesa velikih sila, ne u svetlu regionalnih odnosa i aspiracija".

Glas Amerike: Šta bi Srbija mogla da učini, sada po povratku svog ambasadora u Vašington, za unapredjenje svoje pozicije u SAD?

Majer: "Mislim da nije u pitanju unapređenje pozicije Srbije samo u Vašingtonu, već u Evropi i u svetu, imajuću u vidu verovatnu manju zainteresovanost nove administracije za taj region. Interesovanje Klintonove administracije za Balkan - Srbiju, Hrvatsku i Bosnu - bilo je svojevrsno odstupanje od spoljnopolitičke tradicije i prakse SAD. Buduća marginalna zaintersovanost SAD za balkanski region pruža mogućnost ne samo Srbiji, već i drugim regionalnim zemljama, da zacrtaju svoj sopstveni i nezavisni put i strategiju i prošire saradnju sa ostatkom sveta. To znači da bi trebalo shvatiti da je svet prevazišao hladni rat, mada, na žalost, izgleda da SAD, Zapadna Evropa i druge velike sile ipak sagledavaju sadašnju svetsku problematiku kroz prizmu hladnog rata, odnosno konflikta interesa istoka i zapada, a Srbija se našla zgnječena u takvoj situaciji. Iznad svega, mislim da bi Srbija trebalo sada da razvija jake regionalne odnose, posebno sa Grčkom, Rumunijom i Bugarskom, u domenu ekonomije, politike, bezbednosti i tako dalje, što bi mogao da bude možda najjači front otvaranja te zemlje - prvo prema susedima i Evropskoj uniji, a zatim i šire".

XS
SM
MD
LG