Linkovi

Tri meseca zatvora petorici pripadnika SAJ Crne Gore zbog Orlovog leta


Pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice Crne Gore, okrivljeni da su u akciji "Orlov let" prekoračili ovlašćenja, osuđeni su danas u Osnovnom sudu u Podgorici na po tri mjeseca zatvora.

Petorica pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice Marko Kalezić, Darko Šekularac, Nenad Šćekić, Milorad Mitrović i Branko Radičković proglašeni su krivim zato što su, prilikom hapšenja grupe optužene za planiranje terorističkih akcija, zlostavljali i nanijeli lakše povrede Pjetru Siništaju, koji je nedugo potom preminuo.

Kćerka preminulog Siništaja, Paulina Nikpreljaj, kazala je da nije zadovoljna presudom, navodeći da su pripadnici SAJ "ubili njenog oca".

"Ja znam kroz šta je prošao moj tata 13 mjeseci. Dobio je moždani udar od patnje, poniženja ljudskog dostojanstva, njegove ličnosti. Moj otac nije ništa učinio, bio je častan i pošten čovjek".

Da to dozvoli Crna Gora, da ga tuku, borca koji je bio u njemačkim zatvorima dvije i po godine, partizan sa puškom u ruci. Za te puške danas govore da su Antonove. To nisu njegove, nego Pjetra Siništaja, imamo dokaze da je sa tim puškama bio u ratu.

"Ubili ste ga. Neka vam je to na čast i dušu. To će Bog vratiti svima, i nalogodavcima i ovima. I oni su žrtve, ali nisu morali da ga ubiju, da ga diraju, ponižavaju, gaze lično dostojanstvo", kazala je Nikpreljaj.

Ranije je, na suđenju optuženima, vještak sudske medicine Miodrag Šoć, saopštio da je Pjetar Siništaj zadobio najviše tri povrede, oguljotine, nastale udarom.

Ni branilac optuženih Zdravko Begović nije zadovoljan presudom Osnovnog suda:

"Presudu ne bih komentarisao, jer smatram da ona nije još pravosnažna, pa smatram da bu to bilo neumijesno. Na ovu odluku uložiću žalbu Višem sudu u Podgorici, kao drugostepenom koji će konačno odlučiti o tome da li su moji branjenici zaista učinili ovo krivično djelo ili ne".

Vrhovni državni tužilac Ranka Čarapić saopštila je krajem maja da je Osnovni državni tužilac u Podgorici podnio optužni predlog protiv pet pripadnika crnogorske policije, zbog prekoračenja ovlašćenja u akciji Orlov let, odnosno krivičnog djela mučenje i zlostavljanje.

XS
SM
MD
LG