Linkovi

Srpska narodna stranka napušta crnogorski parlament


Srpska narodna stranka odlučila je da napusti crnogorski parlament i pozvala Socijalističku narodnu partiju i Pokret za promjene da joj se pridruže. Međutim, u tim i ostalim opozicionim strankama, nema raspoloženja za sličan potez.

Iako je prvobitno najavljeno da će poslanici SNS vratiti mandate, na sinoćnjoj sjednici stranke ipak je izglasana nešto izmijenjena odluka. Portparol SNS-a, Dobrilo Dedeić kaže:

"SNS je na sjednici Glavnog odbora donijela odluku o trajnom bojkotu parlamenta do narednih parlamentarnih izbora. Dakle, nećemo učestvovati ni u radu plenuma, niti u radu skupštinskih odbora do izbora koji treba da budu vanredni i za koje ćemo se od sada boriti vaninstitucionalnim i vanparlamentarnim političkim sredstvima".

O konkretnom načinu buduće, vanparlamentarne borbe, SNS će odlučiti kada dobije odgovor Socijalističke narodne partije i Pokreta za promjene, koji su pozvani da im se pridruže. Odgovor iz Socijalističke narodne partije, ipak, vjerovatno se neće dopasti liderima SNS-a. Predsjednik SNP-a Srđan Milić, na pitanje šta će uraditi njegova stranka, odgovara:

"Poštovaće dogovor koji je postignut na sastanku Srpske liste, Pokreta za promjene, SNP-a, Narodne stranke i Demokratske srpske stranke, čvrsto opredijeljeni da obezbijedimo ostvarenje onog cilja za koji smo se zalagali-da građani Crne Gore, svojom voljom, iskažu mišljenje o načinu na koji je Vlada Crne Gore donijela odluku o priznavanju Kosova i Metohije".

Milić je podsjetio na jedinstvo cilja i istakao da je svakoj partiji ostavljena sloboda da djeluje na način kako smatra da je najbolje. SNS, nakon što su odbijeni svi zahtjevi opozicije povodom odluke o priznanju Kosova, a njihov lider Andrija Mandić prekinuo štrajk glađu, vidi korist koja bi se postigla ako bi sve stranke napustile parlament. Portparol Dedeić objašnjava:

"Smatramo da bi bilo veoma značajno da i kolege iz preostale dvije, respektabilne opozicione političke stranke u Crnoj Gori napuste parlament, jer u periodu pred nama postoji set zakona koji treba da se usvoje dvotrećinskom većinom. Skupština će, u interesu režima, raspravljati o podnošenju aplikacije o potrebi Crne Gore da uđe u EU. Ukoliko opozicija ne bude bila prisutna u skupštinskoj zgradi u onim trenucima kada se bude glasalo o onim zakonima koji treba da se usvoje dvotrećinskom većinom, potpuno je jasno da će parlamentarni rad biti blokiran, te da je vlast na taj način, u roku od par dana, primorana da raspiše vanredne parlamentarne izbore"
.

Pokret za promjene neće napustiti parlament, jer to smatra radikalnim političkim potezom. Lider te stranke Nebojša Medojević rekao je da to nije moguće zbog njihove intenzivne međunarodne komunikacije. Predsjednik Narodne stranke Predrag Popović tvrdi da je ovakvim potezom Srpska narodna stranka srušila dogovoreni koncept opozicije i obezbijedila režimu lagodnu poziciju u Skupštini do kraja mandata.

XS
SM
MD
LG