Linkovi

Određen pritvor Miladinu Kovačeviću i bivšem konzulu Nenadoviću


Istražni sudija Drugog opštinskog suda u Beogradu pokrenuo je istragu protiv Miladina Kovačevića i bivšeg generalnog konzula Srbije u Njujorku Slobodana Nenadovića i odredio im pritvor do 30 dana.

Miladin Kovačević saslušan je pred istražnim sudijom Drugog opštinskog suda u Beogradu i kao na saslušanju u policiji izjasnio se da nije kriv za podstrekivanje na zloupotrebu službenog položaja, a od optužbi za nanošenje teških telesnih povreda američkom državljaninu Brajanu Štajnhaueru branio se ćutanjem.

Advokat Borivoje Borović koji zastupa Kovačevića izjavio je da je od istražnog sudije dobio odgovor na pitanje na koje je tužilac odbio da odgovori - da je srpsko tužilaštvo po sopstvenoj inicijativi pokrenulo postupak koji se odnosi na nanošenje teških telesnih povreda. Mediji su nešto ranije objavili da je američko pravosuđe najverovatnije ustupilo predmet Kovačević pravosudnim organima Srbije, ali je kasnije u američkoj ambasadi potvrđeno da Ministarstvo pravde SAD nije ustupilo srpskom pravosuđu slučaj Miladina Kovačevića, već da je poslalo tužilaštvu u Beogradu fotokopiju spisa krivičnog postupka, koji se u toj državi vodi protiv njega.

Republičko javno tužilaštvo saopštilo je da postoji osnovana sumnja da je Kovačević počinio tri krivična dela: podstrekavanje na zloupotrebu službenog položaja, falsifikovanje službene isprave i nanošenje teških telesnih povreda. Portparol Tužilaštva Tomo Zorić izjavio je da se bivšem konzulu Slobodanu Nenadoviću na teret stavlja da je izvršio zloupotrebu službenog položaja zbog falsifikovanja službene isprave.

Američka ambasada u Srbiji pozdravila je odluku vlasti u Beogradu da se privedu Miladin Kovačević i Slobodan Nenadović. Ambasada SAD je saopštila da je kooperativna prema zahtevu Srbije da istraži ovaj slučaj.

XS
SM
MD
LG