Linkovi

Pajić: Nema razlike između Obame i Mekejna u vezi sa pitanjem Kosova


Među onima koji će glasati na predstojećim američkim predsedničkim izborima biće i više od milion birača srpskog porekla. Jedan od njih, bivši predsednik vašingtonskog ogranka Srpskog kongresa ujedinjenja, Predrag Pajić, za “Glas Amerike” iznosi svoje mišljenje o tome kome bi pripadnici srpske dijaspore mogli da daju svoj glas i kako bi Srbija mogla da otvori novo poglavlje u odnosima sa SAD.

Pajić: Srpska dijaspora se po svom sastavu u istorijskom kontekstu deli u stvari na nekoliko dijaspora. Činjenica je da se ona stara emgiracija opredeljivala obično za republikansku stranku i tako glasala, a imali su za to i razloga. Ona je imala u vidu da je Tito posetio dva puta SAD i oba puta u vreme demokratskih administracija. Manje više, Srbi su bili tako, odnosno ka republikancima, politički operedljeni. Međutim, nova emigracija došla je iz sasvim drugačijiih razloga i povoda u ovu zemlju i naselila se u mnogim drugim delovima SAD, a ne samo u centrima republikanske stranke, kao što su bili veliki industrijski gradovi i rudnici. I što je najvažnije, opredelila se, manje više, za život onakav kakav je našla i kakav će naći ovde, a ne onaj koji je ostavila iza sebe. Dakle, za njih je, čini mi se, daleko važnije kako će oni i njihova deca da žive u ovoj zemlji, a ne kako će se SAD poneti prema njihovom starom kraju.

Glas Amerike: Koja bi, prema vašem mišljenju od dve opcije - Barak Obama ili Džon Mekejn - mogla da bude bolja za Srbiju?

Pajić: Ja ne vidim veliku razliku izmedju Obame i Mekejna, posebno, u vezi sa najvažnijim pitanjem za Srbiju, a to je Kosovo. Međutim, očekujem, i to je moje lično mišljenje, da će Obama doći sa jednom novom politikom, ekonomskom, pa i spoljnopolitičkom, mada možda ne odmah na početku, tako da smatram da će Srbiji biti lakše da sarađuje da demokratskom administracijom. Mekejn je pogrešio u početku što je sledio put Bušove administracije, koja se slabo pokazala na ekonomskom planu, i ušla je u ratove, tako da ja ne verujem da bi ta opcija mogla da interesuje srpsku dijasporu.

Glas Amerike: Kako bi SAD i Srbija mogle da otvore novu stranicu u svojim bilateralnim odnosima u pogledu politike i ekonomije?

Pajić: U pogledu političkih odnosa, neosporno je da treba učiniti nekoliko vrlo važnih poteza. Prvo i osnovno je da Srbija treba da vrati svog ambasadora u Vašington i da ambasada radi angažovana na unapređenju odnosa izmedju dve zemlje. Ambasada je velikim delom zaslužena za dobre odnose sa Kongresom i što imamo relativno veliki kokus u Kongresu, mada ga je osnovala srpska dijapsora, a ne ambasada, koja nam je uvek u tome pomagala. Još jedno od najosnovnijih pitanja koje nikada nije rešeno i što je velika greška, po mom mišljenju, jeste angažovanje dobre lobističke firme, koja će pomoći da američka javnost bude više i pozitivnije obaveštena o Srbiji. U ekonomskom smislu, situacija je daleko bolja. Već sada u decembru, u Čikagu će se održati veliki skup privrednika Srbije i Amerike, na koji će doći tri člana Vlade Srbije, a američka vlada šalje pomoćnika ministra inostranih poslova da pozdravi taj skup. Pored toga, vidim da se kompanija “Dženeral elektrik” sprema da uputi delegaciju u Srbiju da ispita situaciju za svoj angažmna. Američka privreda će se uvek interesovati za zemlju gde će njihov kaptial biti siguran, a to je bitno da se takav utisak stekne o Srbiji, i da se novac može slobodno investirati u našoj zemlji, i u tom smislu očekujem ozbiljan pomak.

XS
SM
MD
LG