Linkovi

Sunovrat vrednosti deonica u Evropi i Aziji, veliki pad akcija na otvaranju njujorške berze


Zabrinutost zbog moguće globalne recesije izazvala je strah investitora i dovela do dramatičnog pada vrednosti deonica širom sveta. Postoje nagoveštaji da bi američke akcije mogle da dožive oštar pad u današnjoj trgovini na berzi. Akcije na Vol Stritu doživele su veliki pad na otvaranju berze, a ključni industrijski indeks Dau Džons izgubio je na stotine poena već tokom prvih nekoliko minuta.

Azijski investitori reagovali su na razočaravajuće izveštaje o prihodima velikih kompanija masovnom prodajom akcija. Ključni indeksi u Japanu i Hong Kongu izgubili su više od osam procenata. Evropske berze takodje su doživele nagli pad, gubeći više od sedam procenata posle izveštaja da se britanska ekonomija nalazi na ivici recesije. Prema tom izveštaju, britanska privreda je zabeležila pad bruto domaćeg proizvoda za pola procenta u trećem kvartalu godine, što je prvi negativni rast britanske ekonomije u šesnaest godina. Vrednost deonica na ruskoj berzi smanjena je za više od deset procenata, što je primoralo zvaničnike da prekinu trgovinu na moskovskoj berzi MICEX.

Inače, dolar je pao na najniži nivo u odnosu na jen u proteklih trinaest godina. Predsednik Buš je pozvao lidere bogatih zemalja i šefove vlada najvećih ekonomija u razvoju da se okupe na samitu 15. novembra koji će biti posvećen globalnoj finansijskoj krizi.

XS
SM
MD
LG