Linkovi

Neizvesnost i nervoza investitora podstiču američku finansijsku krizu


Pre skoro tri nedelje američki Kongres odobrio je paket od 700 milijardi dolara za spasavanje američke privrede, ali kreditori i investitori još ne pokazuju povratak poverenja u nju. Indeks industrijskih akcija Dau Džouns dnevno fluktuira po više stotina poena, dok nervozni investitori iščekuju razvoj događaja. U međuvremenu, stručnjaci raspravljaju o tome šta su uzroci tekuće krize.

Već nedeljama, berzanski brokeri i investitori razapeti su između pozitivnih i negativnih emocija, dok svetske berze rastu i padaju do istorijskih nivoa. 29. septembra, vrednost indeksa Dau Džouns pala je za nezapamćenih 777 poena u jednom danu. 13. oktobra skočila je za vrtoglavih 936 poena. Od tada, indeks je nastavio da bezglavo skače i pada. Ekonomski komentator "Glasa Amerike", Beri Vud, kaže da je propast gigantskih američkih investicionih firmi izazvala paniku, a sami tim i strmoglav pad vrednosti deonica.

"Došlo je do serije naglih padova. Ljudi jednostavno ne znaju da li su vrednosti akcija, smanjene za 45 odsto od pre samo godinu dana, sada dodirnule dno ili će nastaviti da padaju", kaže Vud, dodajući da se na to nadovezala nervoza investitora:

"Neizvesnost, strah… sve to doprinosi labilnosti tržišta. Oni kojima je potreban gotov novac prodaju akcije, ako ih imaju, što takođe povećava labilnost".

Bil Barker je viši analitičar investiciono-konsultantske firme Motli ful. I on i Beri Vud kažu da je rasprodaji akcija doprinela neizvesnost oko detalja vladinog plana za spasavanje privrede.

"Kada se taj plan pojavio, kao ideja na tri stranice, rečeno je da će država otkupiti loše kredite od banaka. Desetak dana kasnije, dokument je narastao na nekoliko stotina stranica i u njemu je pomenuto da će vlada dati novac bankama. Znači, oblik rešenja se vrlo brzo promenio i to je razlog što se tržištu jednoga dana dopao, a drugoga dana nije", kaže Barker.

On dodaje da bi investitori želeli da se američki finansijski sistem stabilizuje kako bi banke lagodnije odobravale kredite.

"Kreditna tržišta se otkravljuju, ali ne tako brzo kako bismo želeli. Kad se to desi, i kada i firme i pojedinci budu imali pristup kreditima kao pre, stvari će početi da se popravljaju", kaže Barker, a Vud naglašava:

"Više nego išta potrebna nam je stabilnost - nekoliko nedelja u kojima se neće ništa desiti sa nekom drugom bankom, štedionicom ili kompanijom koja je zapala u teškoće".

Bil Barker zaključuje da bi investitori trebalo da poslušaju američkog investitora-milijardera, Vorena Bafeta, koji ih sve savetuje da ostanu mirni. On kupuje kvalitetne deonice čija cena je sada mnogo niža od realne. Ranije, to mu je donosilo velike zarade. U prvoj polovini 2008. časopis Forbs je rangirao Bafeta kao najbogatijeg čoveka u svetu, sa kako je procenjeno, neto imovinom od 62 milijarde dolara.

XS
SM
MD
LG