Linkovi

Kondoliza Rajs imenovala tranzitni tim u Stejt Departmentu


Državni sekretar Kondoliza Rajs je imenovala komisiju sastavljenu od visokih funkcionera Stejt Departmenta koja će nadgledati njegovo prilagođavanje novoj administraciji. Spoljnopolitički saradnici senatora Baraka Obame ili senatora Džona Mekejna će, prema očekivanjima, početi da pristižu u Stejt Department, odmah posle izbora, 4. novembra.

Stejt Department kaže da će državni podsekretar za politička pitanja, Vilijam Berns, biti na čelu tročlanog tima visokih funkcionera administracije koji će koordinisati predaju tela od kritične važnosti novoj administraciji. Berns je treći po rangu funkcioner Stejt departmenta i bivši ambasador u Moskvi, a u njegove nedavne dužnosti se, izmedju ostalog, ubraja vodeća uloga u kontaktima sa Iranom na visokom nivou o iranskom nuklearnom programu.

Bernsov tim će nadgledati pripreme političkih dokumenata za nove funkcionere o ključnim medjunarodnim pitanjima i o upravljanju Državnim sekretarijatom, sa godišnjim budžetom od 40 milijardi dolara i sa oko 20 hiljada službenika, od kojih polovina radi u inostranstvu.
Stejt Department je odvojio veliki broj kancelarija u prizemlju svoga zdanja za tranzitni spoljnopolitički tim pobedničkog kandidata, čiji će članovi, kako se očekuje, početi da se useljavaju u te privremene prostorije već dan posle izbora.

Predstavnik Državnog sekretarijata, Šon Mekormak, rekao je da će se državni sekretar Kondoliza Rajs pridružiti Vilijamu Bernsu i drugim visokim funkcionerima Stejt departmenta u brifovanju novih kolega, kako nominacije za najviše položaje u toj agenciji budu objavljivane. Medjutim, Mekormak je ukazao da sekretarka Rajs i njene kolege nemaju nameru da zajednički rade na poslovima kreiranja spoljne politike, što će ostati u domenu administracije predsednika Džordž Buša, sve do inauguracije novog predsednika, 20. januara.

"Predsednici se biraju na četvorogodišnji mandat. To su vremenski ograničeni mandati i ljudi kojima su oni povereni služe ih do poslednjeg dana, a svi znamo da to ističe u podne, 20. januara 2009. Do tada, imate glavnokomandujućeg američkih oružanih snaga i sekretare kabineta, koji su zvanično odgovorni za niz dužnosti i niz agencija", rekao je Mekormak.

Najviše funkcionere Stejt departmenta i mnoge američke ambasadore u inostranstvu imenovala je Bušova administracija i oni će predati svoje ostavke čim nova administracija preuzme dužnost. Ipak, neki od tih funkcionera su profesionalne diplomate pa bi od njih moglo da bude zatraženo da ostanu na sadašnjim položajima ili da preuzmu nove dužnosti.

Šire pripreme za tranziciju su u toku već nekoliko nedelja. Federalni istražni biro radi na bezbednosnim dokumentima za ključne članove Mekejnovog i Obaminog spoljnopolitičkog i vojnog tranzitnog tima. Predsednik Buš je pre dve nedelje osnovao predsednički tranzitni koordinacioni savet kako bi, prema rečima predstavnice Bele kuće, primopredaja vlasti protekla što bezbolnije.

Nijedan predsednički kandidat nije izneo listu mogućih kandidata za državnog sekretara. Međutim, mediji nagađaju da su potencijalni Obamini kandidati senatori Džon Keri i Čak Hejgl, dok su senator Džo Liberman i predsednik Svetske banke Robert Zelik među ličnostima koje se pominju kao mogući Mekejnovi kandidati za taj položaj.

XS
SM
MD
LG