Linkovi

SAD potpisale sporazum sa EU o učešću u misiji EULEX na Kosovu


Potpredsjednik srpske vlade, Božidar Đelić, imao je uvid u nacrt godišnjeg izvještaja Evropske komisije o Srbiji, gdje, pored ostalog, stoji i to da su usvojena samo dva od pedeset zakona potrebnih ukoliko Beograd dogodine računa na status kandidata. Istovremeno, visoka američka delegacija potpisala je u Briselu sporazum o učešću 80 američkih policajaca u evropskoj civilnoj misiji na Kosovu.

Prema onome što je danas u Evropskoj komisiji vidio potpredsjednik Vlade Srbije, Božidar Đelić, izvještaj Komisije koji će biti objavljen 5. novembra, pohvaliće kapacitete državne uprave, ali će i ukazati da većina zakona neophodnih za evropske integracije Srbije, još čeka na usvajanje. Srbija bi, ukoliko želi da naredne godine aplicira za kandidatski status, morala umjesto dva, da usvoji čak pedeset zakona bitnih za evropske reforme i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Pored ostalog, biće naglašena i neophodna puna angažovanost srpskih vlasti u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, u skladu sa nedavnom
izjavom komesara Rena, kako su Srbiji, ali i u ostatku regiona potrebne drastične mjere u toj oblasti.

U isto vrijeme, sa druge strane ulice, u Savjetu ministara, desio se neuobičajen događaj. Predstavnici zvaničnog Vašingtona potpisali su sporazum sa Evropskom unijom o učešću u evropskoj civilnoj misiji na Kosovu – EULEX.

"Ovi potpisi stavljaju na snagu sporazum o učešću Amerike u evropskoj civilnoj misiji na Kosovu. Sjedinjene Države će dati 80 policajaca i osam sudija i tužilaca za misiju koju vodi EU. Ovaj sporazum označava evropsku i američku želju da radimo zajedno, da podržimo razvoj Kosova. Raspoređivanje EULEX misije na kosovskoj teritoriji biće ključni element nadzirane nezavisnosti ove nove države i od toga će koristi imati svi stanovnici Kosova. Biće to doprinos kosovskoj i stabilnosti šireg regiona. Amerika podržava napredak Kosova prema stabilnoj demokratskoj, evropskoj multietničkoj držzavi. Stvaramo tako osnovu za proisperitet i evropsku budućnost za sve koji žive na Kosovu. Pedeset i jedna država je
do sada priznala Kosovo, uključujuchi tri četvrtine Evropske unije i članica NATO, sve članice G7, ukupno 25 procenata članica UN i to predstavlja zajedničko, globalno opredeljenje Kosovu i stabilnosti na Balkanu ... Mi takođe podržavamo evropsku budućnost za Srbiju - imali smo neslaganja sa Srbijom oko Kosova, ali nema neslaganja u tome da Srbija zaslužuje evropsku budućnost. Zato sa radošću isčekujemo dan kada će Srbija, Kosovo i sve države regiona biti zajedno u velikoj evropskoj porodici. To će biti dobar dan i ovo danas je mali korak u tom smjeru", rekao je pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Danijel Frid.

Na njegovu izjavu nadovezala se predstavnica Francuske u Političko-bezbjednosnom komitetu Savjeta ministara Evropske unije, Kristine Rožer:

"Ovo je zaista prvi put da Amerika učestvuje u ovim operacijama i riječ je o velikoj stvari za trans-atlantsku saradnju. To izuzetno cijenimo, a posebno kada je riječ o Kosovu kojem, kako ste rekli, želimo pomoći da postane punopravni član međunarodne zajednice i da jača vlastite kapacitete. Zato zajedno, EU i Amerika, uz ostale države, radimo na tome da osposobimo Kosovo da se uspješno nosi sa svim izazovima koji stoje pred državom".

U zajedničkom saopštenju nakon skupa se naglašava kako su međunarodni napori fokusirani na jačanje vladavine zakona na Kosovu, što će osnažiti i stabilnost cijelog regiona. Planira se da evropska civilna misija, sada i konkretno podržana od strane Amerikanaca, u punoj snazi otpočne tokom decembra ove godine.

XS
SM
MD
LG