Linkovi

Osmi dan štrajka glađu lidera Srpske liste Andrije Mandića


Lider Srpske liste Andrija Mandić već osmi dan štrajkuje glađu u prostorijama te koalicije u zgradi crnogorskog parlamenta. Njegove kolege kažu da će istrajati sve dok crnogorska vlast ne poništi odluku o priznanju Kosova, organizuje referendum o tom pitanju ili raspiše vanredne parlamentarne izbore.

Na mitingu crnogorske opozicije organizovanom prije osam dana, lider Srpske liste Andrija Mandić, zahtijevajući ispunjenje opozicionih zahtjeva, saopštio je:

"Ja ću čekati u ovoj zgradi. Nakon ovog govora, počinjem štrajk glađu. Nije to zbog toga što sam ja slab, a oni jaki. Nego, to je dokaz - i tu počinjem od sebe - da smo spremni na žrtvu. Nema odustajanja".

Mandić neće odustati od štrajka glađu do ispunjenja opozicionih zahtjeva, povodom odluke Vlade Crne Gora da prizna nezavisnost Kosova, saopštile su njegove stranačke kolege, ne precizirajući hoće li mu se neko pridružiti u takvom načinu borbe da se izdejstvuje ispunjenje zahtjeva.

Portparol Srpske liste Dobrilo Dedeić kaže da se Mandić osjeća dobro, da je njegovo zdravstveno stanje stabilno i da je spreman da istraje.

"Gospodin Mandić nalazi se u prostorijama Srpske liste i u tom ambijentu štrajkuje glađu iz dobro poznatog razloga. On ne rizikuje da izađe iz zgrade parlamenta, jer nam je iz obezbjeđenja saopšteno da mu ne bi bio odobren povratak u zgradu. Tako je njegovo kretanje ograničeno unutar poslaničkog kluba i zgrade Skupštine",
kaže Dedeić.

Iako su do Podgorice pješačili od Bara, Bijelog Polja i Nikšića da podrže Andriju Mandića, nekoliko stotina njegovih pristalica juče ispred Skupštine nisu mogli da ga vide. Slično je bilo i danas, kada su ga posjetile pristalice iz Pljevalja. Ukoliko bi izašao iz zgrade, kažu, obezbjeđenje bi mu zabranilo ponovni ulazak.

Lider Srpske liste odbio je ljekarsku kontrolu, a njegov tretman u Skupštini je izuzetno loš, jer mu je, nakon TV signala, uskraćen i internet u stranačkim prostorijama. Od političkih istomišljenika, jedino je predsjednik Narodne stranke Predrag Popović zatražio od Mandića da prekine štrajk, iako kaže da cijeni njegovu žrtvu.

"Ja ga pozivam da s time prekine … kao prijatelja, kao čovjeka kojeg znam, kao kolegu poslanika, bez obzira što ne pripadamo istim strankama. Tako bih postupio i da se radi o drugim kolegama, jer smatram da postoji mnogo drugih načina da se dođe do nekog cilja i da se borite za svoju ideju. Boljih i efikasnijih od ovog",
zaključio je Popović.

Stranka srpskih radikala ocijenila je da je nedopustivo to što ambasador Srbije u Podgorici, Zoran Lutovac, još nije posjetio Mandića. Radikali se pitaju zašto se predsjednik Srbije Boris Tadić još ne oglašava povodom Mandićevog štrajka.

XS
SM
MD
LG