Linkovi

Francuski predsednik Nikola Sarkozi traži održavanje niza ekonomskih samita


Francuski predsednik Nikola Sarkozi pozvao je šefove država da se pripreme za niz ekonomskih samita u cilju oživljavanja svetskog ekonomskog sistema. Francuski predsednik izneo je nekoliko predloga prilikom govora u Evropskom parlamentu.

Predsednik Nikolas Sarkozi rekao je evropskim zakonodavcima, okupljenim u francuskom gradu Strazburu, da će predložiti sastanak lidera Evropske unije u cilju pripreme za niz samita o finansijskoj krizi, dodajući da se američki predsednik Džordž Buš takođe složio sa tom idejom, tokom njihovog susreta proteklog vikenda u Kemp Dejvidu. Francuski predsednik je rekao da bi najjednostavnija ideja bila da se održe samiti industrijski razvijenih zemalja i novih industrijskih sila, Indije i Kine. Sarkozi je istakao da će te predloge izneti tokom ovonedeljne posete Pekingu.

Sarkozi je takođe izneo neke od svojih ideja za reorganizaciju finansijskog sektora. Prema njegovom planu, nijednoj banci, koja prima državni novac, ne bi bilo dopušteno da sarađuje s državama u kojima se porez ne plaća ili je jako mali. On je takođe rekao da ni jednoj finansijskoj instituciji ne bi trebalo dopustiti da radi bez finansijskih regulativa.

U međuvremenu, berze širom sveta zabeležile su rast vodećih berzanskih indeksa, podstaknut nastojanjima brojnih vlada da pomognu svojim bankama i smanjenju kamatnih stopa za pozajmice koje banke odobravaju jedne drugima. Francuska vlada je najavila da će do kraja godine ubaciti 14 milijardi dolara u šest najvećih banaka u zemlji, kako bi popravila njihovu likvidnost.

Sarkozi je takodje hvalio ulogu Evrope u pronalaženju rešenja za gruzijsko-rusku krizu. On je ukazao da je Evropa uspostavila mir i dijalog u tom regionu, što je dovelo do povlačenja ruskih trupa iz Gruzije.

XS
SM
MD
LG