Linkovi

Protesti u Bagdadu zbog bezbednosnog sporazuma sa SAD


Desetine hiljada pristalica radikalnog šiitskog vođe Moktade al-Sadra protestovale su danas u Bagdadu, zahtevajući od iračkog parlamenta da ne prihvati bezbednosni sporazum sa SAD, kojim bi se američkim vojnicima u Iraku produžio mandat i posle 31. decembra.

Kolona je prošla kroz iračku prestonicu uzvikujući anti-američke parole, noseći iračke zastave, a zapaljene su i slike američkog predsednika Buša i državnog sekretara Kondolize Rajs. Okupljenima se na centralnom gradskom trgu potom obratio al-Sadrov bliski saradnik, koji je pročitao izjavu uticajnog šiitskog sveštenika u kojoj se od iračkih poslanika zahteva da ne glasaju za predloženi sporazum, jer se tako neće okončati prisustvo američke vojske i postići suverentitet.

"Podržavam svakog sunitu, svakog šiita I hrišćanina koji se protivi sporazumu", rekao je šeik Abdul-Hadi al-Mohamadavi, čitajući al-Sadrovo saopštenje. "Odričem se, osuđujem i odbacujem svakoga ko napadne sunite, šiite, hrišćane u Iraku i iračke manjinske zajednice".

Predstavnici američkog Sekretarijata za odbranu su izjavili da su u sporazumu navedeni datumi za povlačenje barem dela američke vojske u Iraku, koja trenutno broji 154 hiljada vojnika. Plan koji nije bio dostupan javnosti, u petak su američki sekretar za odbranu Robert Gejts i državni sekretar Kondoliza Rajs predstavili ključnim članovima Kongresa, u nadi da će dobiti političku podršku. Bušova administracija je objasnila da Kongres ne mora da ratifikuje nacrt sporazuma, ali da će završni dokument morati da odobri irački parlament i drugi.

U međuvremenu, danas je u Bagdad doputovao šef spoljnih poslova Bahreina u cilju poboljšanja bilateralnih odnosa dve zemlje.

XS
SM
MD
LG