Linkovi

Administracija SAD najavljuje nove mere stabilizacije bankarskog sistema


Vrednosti akcija na svetskim berzama naglo rastu već drugi dan, dok vlade ulažu međusobno usklađena nastojanja da ojačaju finansijske institucije i odmrznu kreditno tržište. Američki predsednik Džordž Buš najavio je nove hitne mere za oporavak američkog bankarskog sistema.

Govoreći pre otvaranja američkih berzi predsednik Buš je izneo pojedinosti plana za direktno uplitanje države u bankarske poslove, što je presedan za Sjedinjene Države. Buš je rekao da će federalna vlada ubrizgati novac u bankarski sistem tako što će kupiti deo njihovih akcija.

"Taj novi kapital pomoći će zdravim bankama da nastave da odobravaju kredite firmama i potrošačima. Novi kapital pomoći će uzdrmanim bankama da nadoknade gubitke koje su pretrpele tokom finansijske krize, kako bi mogle da obnove davanje pozajmica i tako podstaknu otvaranje novih radnih mesta i rast privrede", rekao je Buš.

Pored toga, predsednik je rekao da će federalna vlada garantovati najveći deo kredita koje budu odobravale osigurane banke, uključujući kratkoročne kredite koje banke odobravaju jedne drugima. Administracija će takođe preduzeti dodatne mere za olakšavanje poslovnim firmama da finansijski pokriju svoje svakodnevne poslove.

Buš je istakao da su ovo privremene mere i da, kako se izrazio, "nemaju za cilj da preuzmu slobodno tržište, već da ga zaštite". Sredstva za to biće izdvojena iz paketa za spasavanje finansijskog sektora od 700 milijardi dolara, koji je ranije ovog meseca Buš ozvaničio svojim potpisom. Najnovije mere slične su nekim komponentama evropskog plana objavljenog u nedelju.

Govoreći neposredno posle predsednika Buša, sekretar za finansije, Henri Polson, rekao je da je sa žaljenjem prihvatio taj plan.

"Današnje akcije nisu nešto što smo želeli da uradimo, ali to moramo da učinimo kako bismo povratili poverenje u naš finansijski sistem. Naš cilj je da niz zdravih banaka prodaju svoje značajnije akcije Sekretarijatu za finansije i prikupe privatni kapital kako bi mogle da odobravaju kredite poslovnim firmama i potrošačima širom zemlje. U vreme kada događaji prirodno navode čak i najsmelije investitore da se uzdržavaju od rizika, potrebe naše privrede zahtevaju da naše finansijske institucije ne nagomilavaju kapital već da ga puštaju u promet", rekao je Polson.

U međuvremenu, oporavak globalnih tržišta se nastavlja. Nadovezujući se na jučerašnji zapanjujući skok vrednosti deonica, indeks prosečne vrednosti akcija industrijskih firmi, Dau Džouns, ponovo je na početku današnjeg trgovanja zabeležio trocifreni skok. Vodeće evropske berze beležile su tokom popodneva rast od između pet i sedam procenata, dok su akcije na tokijskoj berzi u trenutku zatvaranja bile više za preko 14 odsto – što je ujedno i najviši jednodnevni skok za japanski indeks Nikei.

XS
SM
MD
LG