Linkovi

Vlast i opozicija oprečno o prvih sto dana rada nove vlade Srbije


Sto dana Vlada, kao što se i moglo pretpostaviti, vladajuća koalicija predstavlja kao veliki uspeh, a opozicija smatra da je Vada postigla loš rezultat.

Premijer Srbije, Mirko Cvetković, ocenio je da je Vlada zaslužila veoma pozitivnu ocenu za učinak u prvih 100 dana rada i u dobre rezultate ubrojao nastavak evropskih integracija, najveći diplomatski uspeh u borbi za Kosovo, nastavak borbe protiv korupcije, ali i potpisivanje ugovora sa "Fiatom", intenziviranje radova na Koridoru 10, povećanje penzija za 10 odsto i nastavak saradnje sa Hagom. Uspeli smo da funkcionišemo kao tim, a sve odluke donete su jednoglasno, rekao je premijer Cvetković.

Koalicioni partner, Socijalistička partija takođe hvali rezultate Vlade. Šef poslaničke grupe socijalista Branko Ružić u uspehe je ubrojao pokretanje strateškog razvojnog projekta Koridor 10 i davanje značaja projektu uvođenje Srbije u Evropu.

Opozicija rad Vlade vidi drugačije. Bivši premijer Vojislav Koštunica tvrdi da vlada u prvih sto dana rada nije uspela da ostvari praktično ništa iz ekspozea podnetog pri izboru. Nije uspela da obezbedi usvajanje ni jednog zakona, cene mnogih proizvoda su skočile, a evropske integracije tapkaju u mestu. Koštunica prognozira da će se Srbija i dalje suočavati sa velikim izazovima koji prevazilaze snagu i moći ovakve Vlade.

A lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović ocenio je da Vlada nije bila uspešna u procesu evropskih integracija, jedinom nastojanju u kojem je morala da bude uspešna. Ekonomski analitičar Vuk Đoković u prvi plan stavlja dolazak velikih investitora kao pozitivan učinak Vlade i ističe zavidan nivo njenog jedinstva oko ključnih problema.

U Beogradu su inače, učestali pozivi na smirivanje situacije posle podizanja tenzija povodom odluke Crne Gore i Makedonije da priznaju nezavisnost Kosova.

XS
SM
MD
LG