Linkovi

Crnogorska policija upotrijebila suzavac da bi rastjerala nasilne demonstracije


Crnogorska policija upotrijebila je večeras suzavac da bi rastjerala dio demonstranata koji su kraju mitinga protiv odluke Vlade da prizna Kosovo gađali zgradu Skupštine kamenicama.

U sukobu ima povrijeđenih policajaca, demonstranata i novinara. Protest pod nazivom „Obraz je preči" organizovali u Srpska lista, Socijalistička narodna partija, Narodna stranka i Demokratska srpska stranka. Vlada Crne Gore ima rok do srijede u 11 sati da poništi odluku o priznanju nezavisnosti Kosova, poručeno je večeras sa protestnog skupa ispred zgrade crnogorskog parlamenta.

Od Skupštine Crne Gore je zatraženo da raspiše referendum na kojem bi se građani izjasnili o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova. Zatraženo je i da, ukoliko se ne prihvate ti zahtjevi, poslanici vrate mandat građanima i time omoguće raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora. Na skupa, koji je organizovao dio opozicije, je poručeno da se ne prihvata „nelegitimna odluka" Vlade Crne Gore o priznanju Kosova, jer je donijeta protivno volji većine građana. Pred kraj mitinga, došlo je do sukoba policije i učesnika skupa koji su zgradu parlamenta zasuli kamenicama, flašam i eksplozivnim napravama, a potom probili zaštitnu ogradu, zbog čega je policija morala da upotrijebi suzavac. Situcija u centru Podgorice, gdje je došlo do sukoba protestanata i policije nakon mitinga protiv Vladine odluke da prizna Kosovo, je mirna, a na ulicama su i dalje prisutne jake policijske snage.

Policija obezbjeđuje zgrade parlamenta, predsjednika Crne Gore i Vlade, a specijalne jedinice za razbijanje demonstanata su potisnule demonstrante ka periferiji Podgorice. Materijalna šteta na zgradi Skupštine je, prema procjeni novinara, minimalna, ali je na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskoj, na potezu od zgrade Predsjedništva do hotela Crna Gora, uništen veći dio uličnog mobilijara. Do nereda je došlo uprkos apelima na mir mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija i lidera Srpske liste Andrije Mandića. Policija je uzvratila suzavcem, a bilo je i sukoba sa demonstantima. U sukobima ima povrijeđenih policajaca, protestanata, novinara i fotoreportera, a napadnut je i dopisnik Glasa Amerike. Do 22 sata u Utgentni centar dovezeno je 18 povrijeđenih policajaca i 17 građana. Tokom nemira centar Podgorice nadlijetao je policijski helikopter. Protest pod nazivom „Obraz je preči" organizovali u SL, Socijalistička narodna partija, Narodna stranka i Demokratska srpska stranka.

XS
SM
MD
LG