Linkovi

Fico podržao evropsku integraciju Srbije i njen suverenitet na Kosovu


Slovački premijer Robert Fico u Beogradu podržao nastojanja Srbije da postane članica EU i očuva suverenitet i teritorijalni integritet na Kosovu.

Slovački premijer izjavio je da Srbija ima punu podršku Slovačke kada je reč o iznošenju pitanja Kosova pred Međunarodni sud pravde i ocenio da je proglašenje nezavisnosti Kosova bilo u raskoraku sa međunarodnim pravom i da bi Međunarodni sud pravde to trebalo i da potvrdi. A povodom odluka Crne Gore i Makedonije da priznaju nezavisnost Kosova, slovački premijer Robert Fico rekao je da su to suverene odluke suverenih država.

Predsednik Srbije Boris Tadić zahvalio je premijeru Slovačke Robertu Ficu na doslednoj podršci koju vlada u Bratislavi pruža nastojanjima Srbije da postane članica EU i očuva suverenitet i teritorijalni integritet na Kosovu. Premijer Mirko Cvetković je posle sastanka sa slovačkim kolegom Robertom Ficom izjavio je da je zahtev za ocenu Međunarodnog suda pravde o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova ušao u hitnu proceduru tog Suda i izrazio očekivanje da će se na ocenu Suda o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova čekati najduže godinu dana. Srbija ima jake argumente i zato očekuje da Međunarodni sud kaže da proglašenje nezavisnosti Kosova nije bilo u skladu sa međunarodnim pravom, rekao je Cvetković.

A povodom reakcije Srbije na odluke Makedonije i Crne Gore da priznaju nezavisnost Kosova, britanski ambasador u Beogradu Stiven Vordsvort izrazio je zabrinutost zbog odluke Beograda da protera ambasadore Crne Gore i Makedonije. To je nesrećan razvoj situacije, posebno zato što su dobrosusedski odnosi uslov za evrointegraciju kroz proces stabilizacije i asocijacije sa Evropskom unijom, rekao je ambasador Vordsvort i naglasio da je svako zaoštravanje odnosa sa susedima loš signal. Britanski ambasador smatra da će Beograd i Priština morati da razgovaraju o mnogim stvarima, ali ne i o statusu. Za nas je to pitanje zatvoreno, istakao je Vordsvort.

XS
SM
MD
LG