Linkovi

Barak Obama i Džon Mekejn izneli detalje svojih ekonomskih predloga


Tri nedelje uoči izbora, američki predsednički kandidati, republikanac Džon Mekejn i demokrata Barak Obama izneli su planove o stabilizaciji posustale američke ekonomije.

Senator Obama predložio je uvodjenje privremenih poreskih olakšica za kompanije koje otvaraju nova radna mesta u SAD. Na predizbornom skupu u Ohaju, jednoj od presudnih država za ishod američkih izbora, Obama je takodje predložio da se gradjanima omogući da podižu sume u iznosu do 10,000 dolara sa svojih penzionih računa bez plaćanja kazne, te da se bankama privremeno zabrani da oduzimaju kuće gradjanima koji ne mogu da u potpunosti plaćaju svoje hipoteke. Obamini saradnici navode da će njegov predlog verovatno koštati 60 milijardi dolara, u naredne dve godine.

Senator Mekejn izneo je nekoliko koraka za rešavanje ekonomske krize, obraćajući se svojim pristalicama na skupovima u Virdžiniji i Severnoj Karolini. Mekejn kaže da planira da održava niske poreze, štiti uštedjevinu koju američki radnici odvajaju za penziju, i pruži pomoć ljudima koji su, kako ističe, žrtve “neumerenosti Vol Strita i Vašingtona.” Prema nacionalnim istraživanjima javnog mnjenja, Mekejn zaostaje za Obamom uoči poslednje televizijske debate dvojice predsedničkih kandidata koja će biti održana u sredu. Istraživanje agencija Reuters, C-Span i Zogby, pokazuje da Obama vodi za četiri poena u odnosu na Mekejna, dok je prema anketi Vašington Posta i mreže ABC News u prednosti za čitavih 10 procenata.

XS
SM
MD
LG