Linkovi

Indija i Belgija najviše profitiraju od poslovanja sa dijamantima


Drago kamenje pređe dug put od rudnika, morskog dna ili rečnog korita pa do svojih budućih vlasnika. Radionice za brušenje se nalaze na svim kontinentima, najčešće u Indiji, a grad Antverp u dalekoj Belgiji, je i dalje prestonica trgovine dijamantima.

U trgovačkom delu Bombaja u Indiji nalazi se čuvena fabrika dijamanata, Shrenuj & Company u kojoj se to drago kamenje reže i brusi. Inače, većina svetskih dijamanta, najčešće malo kamenje, se brusi u Indiji. Tu se dijamanti pregledaju i sortiraju po boji, a najvredniji su – bezbojni. Nebrušen dijamant se onda postavlja pod kompjuterski mikroskop kako bi radnici mogli da odrede na koji način da ga režu. Dijamant je najtvrđi prirodni mineral i zbog toga se koristi za rezanje drugih dijamanata, dok se prah koristi za poliranje. Brušenje dijamanata je veoma precizan posao i dovoljan je samo jedan pogrešan potez da se dragi kamen polomi. Sandžaj Kambne se time bavi već godinama.

«To je veoma drago kamenje. Moramo da budemo pažljivi dok radimo na njima», kaže Sandžaj.

Za ovog i otprilike milion drugih Indijaca, rad sa dijamantima je unosan posao. Indijska fascinacija dragim kamenjem i nakitom potiče još od pre nekoliko vekova. Sandžaji Kothari nalazi se na čelu indijskog Saveta za podsticanje izvoza dragog kamenja i nakita.

«Još od ranog 16, 17. i 18. veka, od vremena Maharadža, Indija je imala afinitete prema dijamantima, nakitu i zlatu», objašnjava on.

A 1950-ih i ’60-ih drago kamenje je postalo veliki biznis.

«Sirovi minerali se ne nalaze u našoj zemlji, ali ih uvozimo još od 1960-ih i tako se razvija posao. Prošle godine je izvoz dragog kamenja iznosio 20 milijardi dolara», objašnjava Kothari.

Na drugoj strani sveta, Antverp je već vekovima sinonim za dijamante, a i danas je najveći trgovinski centar za to drago kamenje. Filip Klaes je generalni sekretar Svetskog centra za dijamante u Antverpu.

«Osamdeset odsto svetskih neobrađenih dijamanata i 50 odsto brušenih, se prodaje u Antverpu. Drugim rečima, Antverp godišnje obrne 40 milijardi dolara», kaže Klaes.

Iznad ulica tog grada se nalazi 1800 kompanija koje se bave dijamantima, a to je razlog što Džordž Rid, potpredsednik kanadske rudarske kompanije Shoregold, dolazi u posetu.

«Došli smo u Antverp da bi ponovo odredili vrednost robe. Trenutno pregovaramo o 172 dolara po karatu. Prosečna svetska cena je 80 dolara po karatu», priča Rid.

Dijamanti se mere i procenjuju po karatima. Pored težine u karatima i boje, vrednost dragog kamenja takođe zavisi od bistrine minerala i načina na koji je rezan, odnosno kakvog je oblika. U Antverpu su se nekada nalazile hiljade radionica za rezanje i poliranje dijamanta, međutim danas ih je svega nekoliko stotina. Belgijski radnici su ostali bez poslova, koje sada obavljaju Indijci za znatno manju novčanu naknadu. Međutim u radionicama u Bombaju, Tel Avivu, Njujorku i Antverpu ovi naizgled bezlični komadi kamenja dobijaju svoj dobro prepoznatljiv sjaj koji će zablistati na nakitu.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG