Linkovi

Halsman: Mnogi Evropljani veruju da je za krizu isključivo kriva Amerika


O ekonomskim previranjima u Evropi razgovarali smo sa Džonom Halsmanom, ekspertom za transatlantske veze u Nemačkom Savetu za spoljnopolitičke odnose u Berlinu.

Po rečima Džona Halsmana, vodeće evropske zemlje su sve doskora smatrale da će izbeći finansijsku krizu koja je zahvatila Sjedinjene Države, jer su verovale da je za razliku od američkog njihov ekonomski model imun od takvih škova. Međutim, kaže Džon Halsman, ovonedeljni udar na evropskim berzama poljuljao je osnove takvog razmišljanja.

»Trenutno Francuska prolazi kroz recesiju, Irska takođe, Britanija je u velikim ekonomskim
teškoćama, a i Nemačku je pogodila recesija. Evropljanima je postalo sasvim jasno da se malo toga moglo izbeći, jer smo svi delovi jedinstvenog ekonomskog sistema. Mnogi Evropljani veruju da je za sadašnju krizu isključivo kriva Amerika, međutim, ja bih podsetio da je posle Drugog svetskog rata Evropa postala bogatija nego što je ikada sanjala zahvaljujući Sjedinjenim Državama. Krize su sastavni deo kapitalizma i one se pojavljuju svake dve decenije. Ovog puta zadesila nas je pozamašna kriza, ali smatram da je odricanje od kapitalizma koje se ovih dana moglo čuti u evropskim zemljama, preterana reakcija.»

Halsman kaže da je malo verovatno da će Evropska Unija uspeti da koordiniše paket mera sličan američkom planu za spasavanje finansijskog sektora.

«Koliko god da je taj posao složen, u Americi je bilo mnogo lakše postići dogovor oko plana za saniranje finansijskih tržišta. Sekretar za finansije, Henri Polson je bio u stanju da organizuje demokratske lidere u Kongresu, Nensi Pelosi i Harija Rida, kao i predsednika Buša i direktora Uprave federalnih rezervi Bena Bernankija, da zajednički rade na izradi potrebnog paketa. Dvadeset sedam evropskih zemalja to jednostavno ne mogu da postignu. Pored toga, iako sve evropske ekonomije trpe teškoće, one se nalaze u različitim fazama razvoja i različitog su karaktera.»

Halsman se osvrnuo i na geostrateške posledice krize kroz koju prolaze zapadne ekonomije.

«Evropljani već godinama žele da svet postane multipolaran i evo sada to imamo. Mislim da je iluzorno verovati da će Sjedinjene Države moći da preduzimaju bilo kakvu novu avanturu. Amerika će i dalje biti prva među jednakima, ali sa mnogo manje prostora za manevrisanje. Takođe verujem da je neokonzervativni momenat prošao. Irak je bio prvi udarac neokonzervativnoj politici, koju je sada dokrajčila ova fiskalna kriza.»

Naš sagovornik predviđa da će transatlantski partneri u narednom periodu ekonomskih previranja sprovoditi, kako se izrazio, minimalističku spoljnu politiku. Više neće biti velikih projekata niti velikih poteza, dodaje on. Dalje proširenje Severnoatlantskog saveza i Evropske Unije biće odgođeno za dogledno vreme, zaključio je Džon Halsman, ekspert u Nemačkom Savetu za spoljnopolitičke odnose u Berlinu.

XS
SM
MD
LG