Linkovi

Bolton: Neizvesnost o budućnosti Kosova glavni razlog nestabilnosti Balkana


Za komentar povodom priznanja Kosova od strane Crne Gore i Makedonije kao i podrške Generalne skupštine UN zahtevu Srbije da Medjunarodni sud pravde razmotri pitanje legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova kolega Branko Mikašinović zamolio je bivšeg ambasadora Sjedinjenih Država u Ujedinjenim nacijama, Džona Boltona.

Bolton: Kontinuirana neizvesnost o budućnost Kosova je glavni razlog nestabilnosti na Balkanu. Ova priznanja Kosova ne menjaju bitno situaciju, ali odražavaju čvrste stavove Evropske unije i SAD o pitanju nezavisnosti. Priznanja doprinose regionalnoj nestabilnosti, ali bitno ne menjaju sitauciju na terenu. S druge strane, ishod glasanja u UN svakako predstavlja diplomatsku pobedu Srbije. Medjutim, ja baš ne bh polagao veliku nadu u Medjunarodni sud pravde. Prvo, nema načina da se sazna kakva ći biti njegova odluka; i drugo, odluke tog suda su često ignorisane u svetu. Shvatam da Srbija iz političkih razloga želi da iznese kosovski slučaj pred taj sud, ali nisam siguran da bi čak i u slučaju povoljne odluke Srbija mogla značajnije da promeni situaciju na terenu. U svakom slučaju, Srbija je zauzela principijelan stav, u skladu sa postojećom rezolucijom Saveta bezbednosti UN, kojom se potvrdjuje da je Kosovo deo Srbije, i da bi sporna pitanja trebalo rešiti pregovorima. Očekujem da će takva pozicija ostati na snazi.

Glas Amerike: Kolega Mikašinović takodje je zamolio gospodina Boltona da prokomentariše mogući uticaj sadašnje ekonomske krize na poziciju Sjeidnjenih Država u svetu i američku spoljnu politiku?

Bolton: Treba imati na umu da je ovo svetska ekonomska kriza. Vrednost akcija na američkoj berzi opala je za oko 35 odsto u poredjenju sa proteklim uspešnim periodom od 52 nedelje. Berze u Hong Kongu i Šangaju zabeležile su pad od oko 65 odsto, a ruska berza je bila čak i zatvorena dva puta. Evropske berze su takodje zabeležile oštar pad vrednosti akcija. Sadašnja kriza je rezultat ere globalizacije i oseća se širom sveta. SAD su bile vodeći faktor u stvaranju te krize, i biće vodeći faktor u oporavku od nje.

Glas Amerike: Kakav uticaj bi ova ekonomska kriza mogla da ima na ishod američkih predsedničkih izbora?

Bolton: Njene posledice se već osećaju jer senator Barak Obama povećava svoje vodjstvo ispred senatora Džona Mekejna. Da krize nema predsednička trka bi bila veoma tesna, a senator Mekejn bi možda bio ispred Obame. Medjutim, ova kriza odražava neizvesnost i strah koji ljudi osećaju za svoja radna mesta i uštedjevine, a to će neizbežno iću u prilog stranci koja nije na vlasti. Mada niko ne veruje da bi Mekejnova administracija predstavljala treći mandat predsednika Buša, ipak, obični Amerikanci kažu da bi trebalo dati šansu demokratama, u svetlu tekućih problema nastalih pod republikanskom administracijom. Mislim da Mekejn još ima šansu, ali je ostalo još malo vremena i on je u veoma teškoj situaciju.

XS
SM
MD
LG