Linkovi

Jeremić: Prisustvo predstavnika Podgorice u Beogradu više nije poželjno


Srbija uskratila gostoprimstvo ambasadoru Crne Gore pošto je Vlada u Podgorici priznala nezavisnost Kosova.

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio je da je Vlada obavestila Podgoricu da prisustvo njenog zvaničnog predstavnika u Beogradu više nije poželjno. Smatramo da ovaj potez predstavlja adekvatnu meru s obzirom da zemlje regiona imaju posebnu odgovornost za očuvanje mira i stabilnosti na Balkanu, rekao je Jeremić i napomenuo da je crnogorsko priznavanje nezavisnosti Kosova utoliko teže jer je u Generalnoj skupštini UN usvojena rezolucija da se od Međunarodnog suda pravde zatraži savetodavno mišljenje o legalnosti proglašenja nezavisnosti. Ambasadorka Crne Gore u Beogradu Anka Vojvodić potvrdila je da joj je u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije uručena nota kojom joj je saopšteno da je nepoželjna osoba u Srbiji.

Ministar za Kosovo Goran Bogdanović izjavio je da je odluka Vlade Crne Gore nepromišljena i da je za žaljenje, pogotovu ako se ima u vidu da je legalnost proglašene kosovske nezavisnosti sada u nadležnosti Međunarodnog suda pravde.

Šefica poslaničkog kluba G17 plus Suzana Grubješić smatra da odluka Crne Gore nije u interesu ni građana Srbije ni građana Crne Gore jer ne doprinosi dobrosusedskim odnosima dve države, a predsednik DSS Vojislav Koštunica kaže da Srbija mora Crnu Goru da svrsta u red država protiv kojih treba pokrenuti tužbu pred Međunarodnim sudom pravde.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković ocenio je da crnogorsko priznavanje nezavisnosti Kosova nije neočekivano, da se Crna Gora vodila isključivo sopstvenim interesima i da će taj potez biti veliki korak unazad u odnosima dve zemlje. Inače, Vlada je odlučila da vrati ambasadore u sve države iz kojih su opozvani na konsultacije u Beograd posle priznanja nezavisnosti Kosova kako bi se nastavila diplomatska aktivnost radi očuvanja suvereniteta i integriteta.

Tim povodom predsednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić ocenio je da je Vlada mudro izabrala trenutak kada će vratiti ambasadore u zemlje koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, ali je naglasio da nije dobro na duži rok povlačiti ambasadore iz Crne Gore i Makedonije jer Srbija tu ima potrebu za jakim prisustvom.

XS
SM
MD
LG