Linkovi

Četvrtina svih vrsta sisara u svetu u opasnosti od izumiranja


Međunarodna grupa naučnika saopštila je da je najmanje četvrtina svih vrsta sisara u svetu u opasnosti od izumiranja.

Organizacija Međunarodni savez za očuvanje prirode, sa sedištem u Švajcarskoj, opisao je sumornu sliku stanja u kome se nalaze sisari u svetu. 1700 naučnika iz 130 zemalja pet godina je prikupljalo podatke za svoj izveštaj u kome se kaže da broj sisara u svetu naglo opada. Predstavnik Međunarodnog saveza za očuvanje prirode, Hilton Tejlor, kaže da je potrebno hitno preduzeti neku akciju.

"Ponovo smo procenili stanje svih sisara u svetu - gotovo pet i po hiljada vrsta. Studija je pokazala da ih je gotovo četvrtina već izumrla ili im preti izumiranje u bliskoj budućnosti. To je vrlo zabrinjavajuća situacija zbog koje moramo hitno nešto da preduzmemo," kaže Tejlor.

Naučnici ističu da su krupni sisari najosetljiviji. Prema njihovom izveštaju, gotovo 80 odsto primata u južnoj i jugoistočnoj Aziji suočeno je sa nestankom. Nekim delovima Vijetnama i Kambodže preti ono što naučnici nazivaju "sindromom prazne šume," jer majmunske vrste nestaju iz područja u kojima su nekada bile rasprostranjene. Među druge najugroženije vrste sisara ubrajaju se australijski torbar poznat kao Tasmanski đavo i kaspijska foka.

Ekspert za sisare u Međunarodnom savezu za očuvanje prirode, Žan-Kristof Vi, kaže da su ljudske aktivnosti u dobrom delu odgovorne za ova odumiranja.

"Nema sumnje da je uništenje prirodnih staništa najvažniji uzrok izumiranja gotovo svih vrsta sisara. Legalni ulov, ilegalni ulov... svi načini ubijanja," kaže Vi.

Naučnici kažu da se uništavanje prirodnih staništa odvija širom tropskog pojasa, i u to ubrajaju uništavanje šuma u Aziji, Africi, Srednjoj i Južnoj Americi. Istovremeno, globalno zagrevanje ugrožava polarne medvede i druge vrste sisara na Severnom polu. Kreg Hilton Tejlor kaže da su ti, sve veći problemi, najzad počeli da privlače pažnju:

"Svetski lideri su se okupili i putem konvencije o biološkoj raznolikosti postavili svetu cilj da do 2010. godine promeni smer i uspori stopu izumiranja. To je vrlo ambiciozan cilj i za sada smo vrlo daleko od njega," rekao je Tejlor.

Naučnici kažu da među mračnim vestima o opstanku živih bića na planeti postoji tračak nade - kao što su dokazi da projekti za očuvanje zaista pomažu nekim vrstama. Na primer, vidre puštene u divlje predele zapadnog dela Sjedinjenih Država i Meksika, ponovo se razmnožavaju. Slično je učinjeno sa divljim konjima u Mongoliji, 1990-tih godina.

XS
SM
MD
LG