Linkovi

Dvojici Japanaca i Amerikancu japanskog porekla Nobelova nagrada za fiziku


Dva japanska naučnika i jedan američki naučnik japanskog porekla podeliće ovogodišnju Nobelovu nagradu za fiziku. Oni su nagrađeni za otkrića u vezi sa subatomskim česticama.

Tri naučnika - Japanci Makoto Kobajaši i Tošihide Maskava, i Amerikanac Joičiro Nambu - podeliće nagradu od milion i 400 hiljada dolara za svoja otkrića u fizici subatomskih čestica. Objavljujući nagradu, Kraljevska švedska akedemija nauka saopštila je da je pojava takozvane razbijene simetrije, koju su istraživala dva Japanca, predvidela postojanje nove porodice elementarnih čestica zvanih kvarkovi.

Akademija je takođe saopštila da su teorijska otkrića 87-godišnjeg američkog profesora Joičira Nambua znatno doprinela takozvanom Standardnom modelu, važećoj teoriji o najmanjim delićima materije, koja objedinjava tri od četiri osnovne fizičke sile. Sekretar Akademije, Gunar Okvist, telefonom je obavestila profesora Kobajašija da je dobio nagradu.

"Dobro jutro profesore Kobajaši, odnosno dobar dan. Upravo smo objavili svetu da ste vi dobitnik Nobelove nagrade za fiziku za 2008. godinu, zajedno sa profesorom Nambuom i profesorom Maskavom. Još jednom, najtoplije čestitke. Kako se osećate sada?", glasila je poruka.

"Veoma sam počastvovan. Prosto, ne mogu da verujem", odgovorio je Kobajaši.

Nagrada za fiziku je druga Nobelova nagrada čiji dobitnici su objavljeni ove nedelje. Juče su francuski i nemački naučnici dobili Nobelovu nagradu za medicinu, zbog otkrića virusa koji izazivaju AIDS i rak grlića materice. Do kraja nedelje biće objavljeni dobitnici nagrada za hemiju, književnost i mir, dok će dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju biti objavljen u ponedeljak.

XS
SM
MD
LG