Linkovi

Novi sunovrat berzanskih indeksa na Vol Stritu, SAD i Evropa usklađuju reakciju


Američki berzanski indeksi doživeli su novi sunovrat I završili dan izgubivši preko pet procenata svoje vrednosti, što je pojačalo strahove da da bi kreditna kriza mogla da uvuče američku ekonomiju duboko u recesiju.

Industrijski indeks Dau Džons završio je dan sa minusom od 508 poena na 9.447, S&P 500 izgubio je 5,7 odsto svoje vrednosti (61 poen) I sada vredi 996, dok je Nasdak manji za skoro šest procenata u odnosu na juče (108 poena) i vredi 1.755 poena.

Evropske berze poslovale su mešovito, ali tako da su one koje su dobijale na vrednosti (londonski indeks Fajnenšl Tajmsa i pariski CAC-40) dobijale malo, a oni koji su gubili (frankfurtski DAX) gubili više. U Aziji, tokijski Nikei pao je za tri procenta, dok je hongkonška berza bila zatvorena zbog praznika.

Cena zlata skočćila je za više od 28 dolara i na kraju dana u Njujorku se unca prodavala za 887 dolara i 84 centa. Dolar je pao u odnosu na jen i evro.

SAD i Evropa dogovaraju usklađenu reakciju na krizu

Sjedinjene Države i Evropa nastoje da koordinišu svoju reakciju na globalnu finansijsku krizu, ali američki predsednik Džordž Buš ističe da će biti potrebno vreme da se ekonomija oporavi.

U razgovoru sa grupom vlasnika manjih biznisa u Virdžiniji, predsednik Buš je istakao da će, iako se Amerikanci suočavaju sa “veoma teškim vremenima”, zemlja na kraju izaći iz krize sa snažnom ekonomijom. Buš je prethodno telefonom razgovarao o finansijskoj krizi sa liderima Velike Britanije, Francuske, i Italije. Ministri finansija zemalja Grupe 7 trebalo bi da se okupe u Vašingtonu kanije ove nedelje da bi razgovarali o ekonomskim pitanjima. Ministri EU takodje razmatraju svoj zajednički odgovor na finansijsku krizu. Oni su pokušali da ublaže zabrinutost štediša tako što su povećali iznos garantovanih uloga u bankama.

U međuvremenu, direktor američke Centralne banke Ben Bernanki je izjavio da finansijska kriza nanosi štetu ekonomskom razvoju, i olakšava pretnju inflacije. Mnogi analitičari veruju da je to znak da će Federalne rezerve uskoro pokušati da stimulišu ekonomiju obaranjem kamatnih stopa.

XS
SM
MD
LG