Linkovi

Deonice na svetskim berzama u velikom padu zbog kreditne krize


Deonice na svetskim berzama oštro su pale širom sveta, zbog strahova da će aktuelna kreditna kriza i oslabljena svetska ekonomija naneti još ozbiljniju štetu berzi. Naveći indeksi američkih deonica pali su više od dva procenta na početku radnog dana. U Aziji, japanski indeks Nikei pao je na najniži nivo u protekle četiri godine, dok je u Hong Kongu Hang Seng pao za gotovo pet procenata. Zvaničnici u Rusiji i Brazili su obustavili trgovinu deonicama pošto su glavni indeksi pali za više od deset procenata.

Zabrinutost zbog opšteg stanja ekonomije dovela je do pada cena nafte na najniživi nivo u proteklih osam meseci. Nafta je, u elektronskoj trgovini u Njujorku, prodavana za manje od 90 dolara po barelu.

Deonice na svetskim berzama su pale uprkos novim obećanjima najviših američkih i evropskih zvaničnika da će preduzeti neophodne mere kako bi obnovili poverenje potrošača i stabilnost finansijskog sistema.

Američke Federalne rezerve objavile su da preduzimaju dodatne mere u nastojanju da bankama olakšaju davanje pozajmica. Investitore brine da plan američke vlade u vrednosti od 700 milijardi dolara, koji je usvojen u petak u SAD, neće moći da spreči globalnu ekonomsku krizu. Planom se predvidja da vlada otkupi problematične investicije od finansijskih institucija, čime bi se obnovilo finansijsko zdravlje banaka i investicionih firmi, i stabilizovalo kreditno tržište. Evropski lideri takodje su obećali da će pomoći ugroženim banakama i zaštititi novac njihovih klijenata.

XS
SM
MD
LG