Linkovi

Postignut dogovor da se razmotri ratna strategija u Avganistanu


Avganistanski ministar odbrane je izjavio da je američki Sekretarijat za odbranu obećao da će preduzeti mere za smanjenje broja civilnih žrtava u vazdušnim napadima na pobunjenike u toj zemlji. Ratna strategija će takodje biti razmotrena kada Avganistanu bude dopušteno da poveća broj sopstvenih trupa.

S obzirom da se unutrašnja i medjunarodna kritika povećava uz porast broja civilnih žrtava, avganistanski ministar odbrane je izjavio da su Sjedinjene Države i medjunarodne snage obećale da «će dati sve od sebe» da izbegnu civilne žrtve vazdušnih napada. Abdul Rahim Vardak je razgovarao sa novinarima u avganistanskom Ministarstvu odbrane o nedavnoj poseti Sekretarijatu za odbranu u Vašingtonu, gde se sastao sa svojim američkim kolegom i drugim američkim funkcionerima.

«Postignut je dogovor da se razmotri ratna strategija i druge akcije u Avganistanu i regionu.»

Vardak je zatražio da se smanji naglasak na teškom naoružanju i založio se za bolju razmenu obaveštajnih podataka i povećanje upotrebe avganistanskih snaga u traganju za pobunjenicima. Bivši komandant mudžahedina je takodje objavio da je medjunarodna zajednica dozvolila povećanje obima avganistanske armije na 134 hiljada vojnika. U Avganistanu je stacionirano više od 60 hiljada stranih vojnika.

«Svakako da, na osnovu sadašnje bezbednosne situacije, postoji potreba za većim brojem vojnika na terenu.»

Pobunjeni Taliban, koga su snage pod vođstvom Sjedinjenih Država zbacile s vlasti 2001, aktivan je u velikim delovima južnog Avganistana. Ministar odbrane Avganistana, rekao je novinarima da sadašnji rat protiv Talibana ne može biti dobijen samo vojnim sredstvima. Londonski list «Sandi tajms», navodi da je komandant britanskih snaga u Avganistanu takođe rekao da Taliban ne može biti pobeđen na bojnom polju. List prenosi da je brigadni general Mark Karlton-Smit izjavio da je političko rešenje najbolji način za okončanje konflikta. Avganistanski predsednik Hamid Karzai je zatražio od kralja Saudijske Arabije da posreduje u takvim razgovorima. Medjutim, vođa Talibana je odbacio pregovore sa, kako se izrazio, «marionetskom» Avganistanskom vladom.

XS
SM
MD
LG