Linkovi

Buš: SAD će stabilizovati tržište i zadržati vodeću ulogu u svetskoj ekonomiji


Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je revidiranu verziju kontroverznog vladinog plana za spasavanje ugroženog finansijskog sektora u vrednosti od 700 milijardi dolara. Senat je istu meru usvojio sredinom nedelje, pošto je prethodno Predstavnički dom odbacio originalnu verziju plana, čime je izazvao najveći pad vrednosti indeksa u istoriji Volstrita. Iako je zakon stupio na snagu pošto ga je predsednik Buš potpisao tokom popodneva, američka finansijska tržišta završila su dan u minusu.

Indeksi na njujorškoj berzi ostvarili su velike dobitke u petak ujutro, u očekivanju da Predstavnički dom usvoji revidirani vladin plan za spasavanje finansijskog sektora. Međutim, odmah pošto je predsednik Buš potpisao zakon - vrednosti indeksa su pale. Evropske berze završile su dan u plusu, ali su azijske takođe pale.

Generalni sekretar Konferencije Ujedionjenih nacija o trgovini i razvoju, Supačaj Paničpakdi izjavio je da je plan američke vlade tek prvi korak u velikoj reformi finansijskog sistema SAD.

"Ovim se samo sprečava da dođe do produbljenja krize – to ne znači da smo već uspeli da se izborimo sa osnovnim problemima. Stoga mora da se dobro razmisli o načinu na koji su finansijske institucije bile vođene i regulisane, kako u SAD, tako i širom sveta".

Neki američki zakonodavci, poput Barbare Li, demokrate iz Kalifornije, glasali su protiv plana u ponedeljak, ali su promenili mišljenje u petak.

"Nećemo uspeti da čarobnim štapićem preokrenemo situaciju u ekonomiji, promenimo trend rasta nezaposlenosti i li okončamo ovu recesiju u kojoj se nalazimo. Moramo da budemo iskreni o tome, ali moramo i da budemo obazrivi, kako bi naši stariji sugrađani mogli da imaju poverenja da su im penzije sigurne. I nadam se da ćemo uspeti da sprečimo da ova finansisjka kriza donese još veću štetu svakodnevnom životu naših birača".

Drugi, poput Merilčin Masgrejv, republikanke iz Kolorada, ostali su pri ranijem stavu.

"Poreski obveznici generacijama plaćaju zbog naše brzopletosti, a nema garancije da će ikada videti korist od toga. Ne bismo trebali da nagrađujemo loše ponašanje. Volstrit neće morati da nauči lekciju, a mi ne činimo ništa da ga sprečimo da ponovo našu ekonomiju odvede u ćorsokak".

Skoro svi članovi Predstavničkog doma takmičiće se za novi mandat za mesec dana, a pisma, elektornska pošta i telefonski pozivi koji su stizali u njihove kancelarije pokazali su ogromno protivljenje vladinom planu. Predsednik Buš je potpisao zakon ubrzo posle glasanja u Predstavničkom domu, zahvalio se zakonodavcima obe stranke na podršci i istakao da usvajanje zakona šalje snažan signal tržištima širom sveta.

"Pokazali smo svetu da će SAD stabilizovati naše finansijsko tržište i zadržati vodeću ulogu u svetskoj ekonomiji"

Uprkos činjenici da su berzanski indeksi na kraju jučerašnjeg dana bili u minusu, ekonomsita firme Standard & Poor Dejvid Vajs kaže da će plan o spasavanju finansijkog sektora ublažiti pritiskak na tržište i povratiti poverenje investitora.

"Očekujemo da zakon uradi dve stvari koje će pomoć i kreditnim tržištima: prvo, da skine s tržišta mnogo loših investicija, što će dati mogućnost bankama da izdaju neke nove zajmove. Drugo, određivanje cene te imovine, trebalo bi da pomogne tržištu da funkcioniše"

Analitičari međutim kažu da ne treba očekivati rezultate odmah. Poslednji ekonomski parametri pokazuju da je nezaposlenost i dalje velika - preko šest odsto – dok cene kuća i stanova, kao i potrošnja nastavljaju da padaju.

XS
SM
MD
LG