Linkovi

Tretmani lečenja raka mogu da stvore simptome slične menopauzi


Tretmani za lečenje raka, koji mnogima spasavaju živote, posebno lekovi protiv raka, mogu kod žena da stvore simptome slične menopauzi, kao što su naleti vrućine. Nova istraživanja pokazuju da akupunktura može da pruži olakšanje.

Za žene sa rakom dojke, tretman se završava naletiima vrućine, pojačanim znojenjem i nesanicom. Suzan Azar je pacijent koji ima rak.

«Imala sam dva naleta vrućine na sat. Veoma jaka, u kojima se potpuno oznojite».

Osamnaest odsto žena koje su lečene od raka dojke pati od naleta vrućine pošto što prime lek koji blokira estrogen, poput Tamoksifena. Doktorka Elizabet Voker rešila je da pomogne svojim pacijentkinjama.

«Obično, žene koje imaju simptome menopauze, kao što su naleti vrućine, leče se estrogenom. Žene koje imaju rak dojke, većina njih, ne mogu da budu lečene estrogenom, zato što on čini rak agresivnijim».

Umesto toga, ženama se daju drugi lekovi kao što je Efeksor, antidepresant koji pomaže kod naleta vrućine. Te pilule međutim, mogu da dovedu do drugih sporednih efekata. Mnoge žene biraju da nemaju dodatne sporedne efekte i da umesto toga imaju nalete vrućine.

Kinezi tradicionalno koriste akupunkturu za tretiranje simptoma menopauze. Zato je doktor Voker odlučila da izvrši kliničko ispitivanje sa jednom grupom koja je koristila akupunkturu i drugom koja je uzimala Efeksor. Oba metoda su funkcionisala. Suzan Azar učestvovala je u studiji.

«Dve do tri nedelje tokom trajanja studije, počinjete da primećujete da naleti vrućine, njihov intenzitet i učestalost počinju da se smanjuju».

Većina žena u studiji primetila je iste rezultate … 50 odsto smanjenja nalata vrućine. I nije bilo sporednih efekata od akupunkture. Jedna finska studija objavljena ranije ove godine pokazala je iste rezultate. U studiji doktorke Voker, žene su prijavile povećavanje energije, i da se osećaju bolje.

«Poruka je da postoji izbor. Ne morate da uzimate lekove radi tretiranja vaših naleta vrućine».

Kao dodatak, dobrobiti traju oko tri meseca pošto žene prestanu sa tretmanima akupunkture. Akupunktura je takodje korišćena za smanjenje sporednih efekata drugih tretmana protiv raka. Ken Dupi ju je koristio kao pomoć zbog stresa i uznemirenosti, koju je osećao boreći se protiv raka prostate.

«Oduševljen sam. Osećam se duboko relaksiranim. Svaki mišić u mom telu je sada opušten».

Nije jasno zašto akupunktura daje rezultate. Igle možda izazivaju ispuštanje endorfina, hemikalija koje dovode do toga da se osećate dobro.

Doktor Voker naglašava da akupunkturne tačke pažljivo prate nervni sistem tela.

XS
SM
MD
LG