Linkovi

Kermabon poručuje Beogradu: Verujte mi i saradjujte sa mnom


Šef EULEX-a, francuski general Iv De Kermabon izjavio je da je njegova misija «satanizovana» na delovima Kosova, i da je potrebno da svi razumeju da je u pitanju misija tehničkog karaktera, koja nije povezana sa pitanjem statusa, te da je njen cilj da se unapredi vladavina zakona i zaštite prava svih gradjana Kosova. U ekskluzivnom razgovoru za Glas Amerike, Kermabon je izrazio spremnost da poseti Beograd, i poručio: «verujte mi i saradjujte sa mnom.»

Glas Amerike: Kraj jeseni 2008. se i dalje tretira kao rok kada bi EULEX trebalo da postane funkcionalan na Kosovu. Imajući u vidu dosadašnji tok procesa i protivljenje srpskih lidera - da li verujete da ćete ostvariti taj cilj?

Iv De Kermabon: Prvo, iz razloga koje dobro znate, rasporedjivanje EULEXa je odloženo i to je razlog što je taj proces još u toku. To znači da je UNMIK nadležan, kao i kosovska vlada, ali za sada EULEX još nije operativan. Mislim da bi, sa tehničkog stanovišta, rasporedjivanje moglo da se završi do kraja jeseni, kao što ste rekli. Sigurno će to biti teže u nekim delovima nego u drugim, ne samo u tehničkom smislu, nego i sa političkog stanovišta i o tome mora da se raspravlja, a to je pitanje za naše političke rukovodioce. Mislim da su takvi razgovori u toku izmedju Srbije i EU.

Glas Amerike: O kakvim se razgovorima radi i da li se nadate da bi oni mogli da promene stav Beograda?

Iv De Kermabon: Da budem jasniji, krajnji cilj EU je, nedvosmisleno, da se EULEX rasporedi na celoj teritoriji Kosova. Ali moramo da objasnimo šta je EULEX, jer postoje brojni nesporazumi, moramo da objasnimo kosovskoj populaciji, Albancima ali i Srbima i manjinama da je EULEX tehnička misija, čiji je cilj da se obezbedi vladavina zakona, da tu niko nije na gubitku, da je u interesu stanovništa da im se obezbedi dobra uprava, pristup pravosudju i policiji, i zaštita prava i svojine pojedinca. Zato sam uveren da će se EULEX rasporediti širom Kosova, samo što će biti potrebno malo više vremena da se objasni svrha misije.

Glas Amerike: Na severu Kosova, u oblastima sa srpskom većinom, postoje ljudi koji su izabrani na srpskim izborima i oni koje je postavio UNMIK. Ko će biti vaši sagovornici u tim oblastima?

Iv De Kermabon: Kao šef misije EULEX, nisam zadužen za političku stranu. To pitanje bi bilo bolje postaviti UNMIK-u ili političkim funkcionerima. Ja sam spreman da razgovaram sa svim ljudima dobre volje kako bi ih uverio da EULEX donosi dobrobit stanovnicima, i spreman sam naravno da razgovaram sa kosovskim Srbima, ali takodje, ako je potrebno da putujem u Beograd, razgovaram sa srpskim vlastima i objasnim, sa tehničkog stanovišta, šta bi EULEX mogao da uradi za srpsko stanovništvo. Ako mogu da uputim poruku srpskim vlastima ona glasi: verujte mi, i saradjujte sa mnom u interesu srpskog stanovništva na Kosovu.

Glas Amerike: Predsednik Srbije Boris Tadić je pomenuo mogućnost podele Kosova. Kako vi gledate na taj predlog?

Iv De Kermabon: Ne mogu da donosim sud o izjavama predsednika Tadića. Što se tiče EU, podela je potpuno isključena, što je često isticao gospodin Solana, i EULEX bi trebalo da se rasporedi na celoj teritoriji Kosova, tako da ne bih da procenjujem tu izjavu gospodina Tadića.

Glas Amerike: Rekli ste da je evropska misija satanizovana u nekim delovima Kosova. Kako mislite da to prevazidjete?

Iv De Kermabon: Neki gradjani i političari nisu u stanju da prihvate EULEX, njihov interes je da se misija demonizuje. Zbog toga danas pokušavam da objasnim istinu i objasnim šta je EULEX. To je verovatno jedan od razloga što je teško razgovarati sa Srbima na severu Kosova, jer oni nemaju tačno znanje o tome šta je EULEX, slušaju propagandu i demonizaciju EULEX-a, i zato treba da objasnimo našu misiju. Jer ova misija je zaista, isključivo tehnička misija, i nije povezana sa pitanjima statusa ili nezavisnosti. Ona je način za 27 članica EU da podrže kosovsko stanovništvo, kroz misiju koja primenjuje i unapredjuje vladavinu zakona na Kosovu, i to je glavni razlog zbog kojeg bi svi trebalo da prihvate EULEX, kada se to objasni stanovništvu oni to dobro razumeju, traže naše prisustvo i od nas imaju velika očekivanja.

Glas Amerike: Kada kažete tehnička misija, da li to znači da ste vi statusno neutralni?

Iv De Kermabon: To znači da smo ovde da bi se unapredila vladavina zakona, sa stručnjacima koji dolaze iz 27 zemalja članica i donose svoje iskustvo i ekspertizu, kako bi pomogli stanovništvu Kosova u domenu vladavine zakona.

Glas Amerike: Rezolucija 1244 je vaš pravni okvir. Kosovo ima svoj Ustav, da li vam to otežava posao?

Iv De Kermabon: Naš pravni okvir je, prvo, Rezolucija 1244, jer radimo pod okriljem UN gde je 1244 još na snazi, i mi funkcionišemo kao «zajednička akcija EU». 27 država je zajednički odlučilo da uputi ovu misiju na Koovu, sa te dve snažne pravne osnove mi smatramo da smo u dobrom položaju da saradjujemo sa svim stanovnicima Kosova.

Glas Amerike: Da li verujete da će vaša misija biti funkcionalna na celoj teritoriji Kosova, i šta očekujete posle toga?

Iv De Kermabon: U pravu ste, naš prvi zadatak je da se rasporedimo širom Kosova, i ja sam optimista da ćemo to obaviti, ali čim se rasporedimo, moramo da realizujemo našu misiju, što znači pomognemo pravosudnim institucijama i policiji u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, i to je veliki izazov. Znamo kakva je situacija, znamo da sa našim ekspertima možemo da donesemo efikasnu podršku tim institucijama, ali smo takodje videli da će biti teško... Nije teško obaviti taj posao, već pomoći lokalnom stanovništvu da obavi taj posao. To je glavni deo moje misije, taj koncept mentora i savetodavca, jer ako pogledamo dokumente ključni zadatak je da se obezbedi lokalna uprava i odgovornost. Medjutim, mi imamo i izvršne moći ako je to potrebno, i ja sam spreman da ih upotrebim ako je to neophodno, mada bi bilo savršeno da možemo da to izbegnemo, to bi značilo da su institucije spremne da preuzmu na sebe odgovornost.

XS
SM
MD
LG